La Mauny Vintage 1998 Rhum Agricole - Martinique

Rom
La Mauny Vintage 1998 Rhum Agricole  - Martinique
689,00 kr.
Vejl. udsalgspris inkl. moms.
Find den i din specialbutikUdførligt aromatisk, kraftfuld og velafbalanceret

Denne fine gamle vintage rom fra 1998 er det enestående resultat af en dobbelt modningsproces.

Rommen er først lagret 6 år i amrikanske bourbon fade hvorefter rommen er færdig lagret i cognac fade. 

Vi har her en rom fra den franske ø Martinique. De har lavet et sæt regler for deres rom i samme tradition, som man måske kender det for Cognac og Champagne. De kalder deres stil for Rhum Agricole.

Her presser man sukkerrørene lige efter de er høstet og gærer sukkerrørssaften uden at udvinde sukkeret først. Metoden opstod i slutningen af 18 hundredetallet i Martinique. Her kunne de ikke sælge sukkeret på grund af meget lave sukkerpriser på verdensmarkedet, så de besluttede, efter forslag af Homère Clement, at lave rom af den friske sukkerrørs juice, uden at udvinde sukkeret først. Det var således ikke en beslutning ud fra kvalitet, men mere ud fra realitet. Franskmændene har dog lige siden hævdet, at det var, for at få så meget smag som muligt i den færdige rom.

Der er dog en ulempe ved at bruge den friske sukkerrørssaft. Den skal presses ud af sukkerrørene meget få timer efter, at de er høstet og kort efter presningen, skal saften bruges i en gæringsproces, ellers sker der ændringer i saftens PH-værdi (surhedsgrad), som markant ændrer smagen. Producenterne af Rhum Agricole skal således være i besiddelse af relativt store anlæg til hurtigt at få gennemført forløbet, og de kan kun lave rom i den første halvdel af året, hvor de høster sukkerrør.

Rom på Martinique laves efter deres regler (AOC) og er måske den mest ”ærlige rom” i verden. AOC reglen forbyder at tilsætte sukker og farvekaramel (e150) til den destillerede rom. Der må heller ikke ’fifles’ med alderen. Det er den yngste rom i blandingen, der sætter alderen på flasken.

På grund af produktionsmetoden og brug af en hel del franske egetræstønder, af samme slags som dem man bruger i Cognac produktion, får Rhum Agricole en vis lighed med Cognac både i duft og smag.

Rhum Agricol Martinique bruger også samme aldersbetegnelser, som vi kender dem fra Cognac:

  • VO - mindst 3 år gammel
  • VSOP - mindst 4 år gammel
  • XO - mindst 6 år gammel

Det franske gendarmeri kontrollerer ydermere, at der ikke snydes med alderen. Så denne rom er altså mindst 3 år gammel.

Rommen kommer fra Destilleriet La Mauny i den sydlige del af Martinique

La Mauny Estate blev grundlagt af Count de Mauny i 1749, han kom fra Normandiet i Frankrig, og de var en af de første, der i 1800 tallet startede med at lave Rhum Agricole. De bruger forskellige tønder til at modne deres rom. Det er disse:

  • Nye franske fade (400 l)
  • Ex-Cognac fade (Frankrig)
  • Ex-bourbon fade (USA)

De koldfiltrerer ikke deres rom, så alle de gode smagskomponenter kommer med i den færdige rom. Intet fjernes. Hvert år producerer de 80.000 liter rom til deres 55% hvide rom, som er meget populær til Ti’Punc

Varenummer: rom02907 - Kategori: . Brand: La Mauny Rhum
NavnLa Mauny Vintage 1998 Rhum Agricole - Martinique
Varenummerrom02907
Vejledende udsalgspris inkl. moms689,00 kr.
Alkoholprocent42.00
Volume0.70
OprindelseslandMartinique