La Mauny 1749 - 1998 - VSOP - Martinique

Rom
La Mauny 1749 - 1998 - VSOP - Martinique
Find den i din specialbutikLa Mauny Saphir is a blend of twelve exceptional rums aged for up to fifteen years in oak barrels.

Color
The color of this rum is deep and golden, enhanced by subtle glints of copper.

Taste
The taste is delicately nuanced and immediately appealing with a smooth, suave character.

Aroma
The aroma is exquisitely delicate, with a balance of floral and fruity notes.

Finish
The long, indulgent finish combines the sweetness of candied fruit flavors with the lively taste of gingerbread.

Vi har her en rom fra den franske ø Martinique. De har lavet et sæt regler for deres rom i samme tradition, som man måske kender det for Cognac og Champagne. De kalder deres stil for Rhum Agricole.

Her presser man sukkerrørene lige efter de er høstet og gærer sukkerrørssaften uden at udvinde sukkeret først. Metoden opstod i slutningen af 18 hundredetallet i Martinique. Her kunne de ikke sælge sukkeret på grund af meget lave sukkerpriser på verdensmarkedet, så de besluttede, efter forslag af Homère Clement, at lave rom af den friske sukkerrørs juice, uden at udvinde sukkeret først. Det var således ikke en beslutning ud fra kvalitet, men mere ud fra realitet. Franskmændene har dog lige siden hævdet, at det var, for at få så meget smag som muligt i den færdige rom.

Der er dog en ulempe ved at bruge den friske sukkerrørssaft. Den skal presses ud af sukkerrørene meget få timer efter, at de er høstet og kort efter presningen, skal saften bruges i en gæringsproces, ellers sker der ændringer i saftens PH-værdi (surhedsgrad), som markant ændrer smagen. Producenterne af Rhum Agricole skal således være i besiddelse af relativt store anlæg til hurtigt at få gennemført forløbet, og de kan kun lave rom i den første halvdel af året, hvor de høster sukkerrør.

Rom på Martinique laves efter deres regler (AOC) og er måske den mest ”ærlige rom” i verden. AOC reglen forbyder at tilsætte sukker og farvekaramel (e150) til den destillerede rom. Der må heller ikke ’fifles’ med alderen. Det er den yngste rom i blandingen, der sætter alderen på flasken.

På grund af produktionsmetoden og brug af en hel del franske egetræstønder, af samme slags som dem man bruger i Cognac produktion, får Rhum Agricole en vis lighed med Cognac både i duft og smag.

Rhum Agricol Martinique bruger også samme aldersbetegnelser, som vi kender dem fra Cognac:

  • VO - mindst 3 år gammel
  • VSOP - mindst 4 år gammel
  • XO - mindst 6 år gammel

Det franske gendarmeri kontrollerer ydermere, at der ikke snydes med alderen. Så denne rom er altså mindst 3 år gammel.

Rommen kommer fra Destilleriet La Mauny i den sydlige del af Martinique

La Mauny Estate blev grundlagt af Count de Mauny i 1749, han kom fra Normandiet i Frankrig, og de var en af de første, der i 1800 tallet startede med at lave Rhum Agricole. De bruger forskellige tønder til at modne deres rom. Det er disse:

  • Nye franske fade (400 l)
  • Ex-Cognac fade (Frankrig)
  • Ex-bourbon fade (USA)

De koldfiltrerer ikke deres rom, så alle de gode smagskompo

Varenummer: gave3107 - Kategori: . Brand: La Mauny Rhum
NavnLa Mauny 1749 - 1998 - VSOP - Martinique
Varenummergave3107
Vejledende udsalgspris inkl. moms149,00 kr.
Alkoholprocent40.60
Volume0.06
OprindelseslandMartinique