Ocean´s Tasty er den mest komplekse af de tre 7 årige rom og også den, hvori der indgår mest pot still rom.
Duften af Oceans´ Tasty starter let sød, med en smule ananas og banan. Efter lidt tid i glasset åbner den sig mere op, og lidt mere tydelige vanilje og flødekaramel dukker op. I munden er Ocean´s Tasty medium sød med et lille bid af lakrids og peber.
Doorly´s Rum stammer fra Barbados, hvor købmanden Martin Doorly i 1920 begyndte at opkøbe og sælge Barbados-rom. Firmaet blev det første firma til at eksportere rom på flaske fra Barbados. I 1993 blev Doorly´s overtaget af RL Seals, og rommen bliver i dag produceret på Foursquare destilleriet.
Doorly´s XO er et blend af kolonne og kedeldestillat og er blendet af rom på mellem 6-12 år gammel. Efter at rommen er blendet, får den en finish på Oloroso sherryfade.
Rommen har en dejlig mørk farve og er lettere tør i næsen med noter af karamel og bagt banan. Tropiske frugter, lime, ananas og en tydelig egetræs-note. På tungen kan man, til at begynde med, fornemme en medium sødme, før den standser og går over i en lettere tør finish. En smule bitre tanniner fra sherryfadene. Rommen slutter tørt af med et aromatisk touch af kokos.
Dette rommærke er skabt som en hyldest til én af de mest markante og entreprenante Danskere, Apoteker og Etatsråd. Der er således tale om en rom, der er udviklet specielt til det danske og europæiske rommarked i dag. De ligger alle til den ret søde side og nyder stor popularitet, specielt hos nye romdrikkere.
Der var internationalt format over København da byen i 1888 var vært for den store Nordiske Industri-Landbrugs & Kunstudstilling. Udstillingen åbnede den 18. maj på et areal, som dækkede den nuværende Rådhusplads, Tivoli og Industriforeningens bygning.
A.H. Riise deltog også på den store Nordiske Udstilling på den Vestindiske pavillon med sin rom og blev der belønnet med en medalje for “Ypperligt” produkt. Det er denne hæder og begivenhed, som vi fejrer med lanceringen af denne specielle 1888 Gold Medal Edition Rum. Der er senere blevet lidt tvivl om, at der ikke var tale om en sølvmedalje. Men uanset dette er denne rom lavet for at minde om denne anledning. Den smager således ikke som den oprindelige rom.
Den første Apoteker på Skt. Thomas var Cand. Pharm Albert Heinrich Riise, som ved Kongelig resolution i 1838 fik privilegium på at drive Apotek i hovedstaden på Dansk Vestindien, Charlotte Amalie.
A.H. Riise stammede oprindeligt fra Ærø, hvor han blev født den. 11. september 1810 i Brogade nr. 28 i Ærøskøbing, som søn af en Købmand, der tillige også var Kaptajn (Jens Christian Riise)
Efter endt uddannelse, i København på det Kgl. Vajsenhus Apotek, drog A.H. Riise af sted til Vestindien, hvor han den 27. januar 1842 blev viet i Frederikssted på St. Croix til Henriette Marie Worm.
Senere rejste A.H. Riise meget omkring i Vestindien, og besøgte efterhånden naboøerne helt ned til Trinidad, dels for forretningens skyld, dels for at samle naturalier. Fra disse rejser hjembragte A.H. Riise tit sjældne planter og urter til St. Thomas og udplantede disse ved hjemkomsten.
Riise havde en levende interesse for botanik og udnyttede med stor dygtighed Vestindiens eksotiske planter og fauna til fremstilling af Farmaceutiske, alkoholholdige og kosmetiske produkter.
Blandt andet den velkendte Riise´s Bay Rum (en slags duftevand / parfume), der var stærkt medvirkende til A.H. Riise´s senere velstand.
Efter et langt og oplevelsesrigt liv og virke i Dansk Vestindien flyttede A.H. Riise i 1879 tilbage til Danmark. Ved hjemkomsten bosatte A.H. Riise sig på Frederiksberg i København, hvor han indtog den imposante villa, tidligere kendt som "Alleenlyst", men som efter Riises overtagelse blev omdøbt til St. Thomas.
Villaen blev revet ned i 1900, og stedet er i dag kendt som st. Thomas Plads beliggende på Frederiksberg Allé. Albert Heinrich Riise døde d. 18. oktober 1882 og er stedt til hvile på Frederiksberg Assistents Kirkegård. A.H. Riise var Ridder af Dannebrog, samt bærer af den Svenske Vasa orden.
Rommen laves af Varela Hermanos. Deres historie strækker sig tilbage til 1908, hvor Don José Varela Blanco, en ung spansk immigrant, oprettede San Isidro sukkermøllen i byen Pesé. Den første sukkermølle i den daværende nyligt skabte Panamarepublik.
Byen Pesé kan dateres tilbage til midten af det attende århundrede, og ligger i en frugtbar dal midt i Panama. Hovederhvervet i denne dal er nu kultiveringen af sukkerrør, som beskæftiger mange lokale bønder.
Den moderate nedbør, de kolde nætter og fugtige dage spiller alt sammen en rolle i udviklingen og modningen af rommen. Jo større forskel i temperaturen på de meget varme dage og de kolde nætter, jo hurtigere modnes rommen og jo flere smags- og duftstoffer udvikles der. Så det er ikke et tilfælde at Abuelo ligger i dette ”smørhul”.
For næsten 10 år siden besluttede Abuelo, via deres ejer Varela Hermanos, at udvide og forsøge at blive mere dominerende i romverden. De startede med at købe Bacardis distributionsnet i Panama og deres tappefacilitet. De var i forvejen godt bekendt med Bacardi, da de i mange år havde leveret rå- og lagret rom til Bacardi. De nye salgskanaler betød, at salget blev mangedoblet fra 3.000 til 500.000 kasser rom om året.
En så massiv stigning i salg, giver ofte bekymring i romverden for, hvordan kan produktionen følge med kvalitetsmæssigt. Det er lykkedes ved at have gode reserver af rom på lager fra starten og så samtidig udvide produktionen og lageret, så man har kunnet følge med i efterspørgslen af vellageret rom.
En stor del af væksten har i Panama været på den hvide rom, så her har vægten været på at få destillationskedlerne til at producere kvalitets rom i lidt større mængder, da det kun lageres i kort tid.
Trods væksten har Abuelo holdt fast i, at deres marker høstes ved håndkraft, så de beskæftiger over 500 lokale bønder med høst af sukkerrør. Der er også nok at se til, når der er hele 8 km2 tæt plantet med sukkerrør. De dyrker således deres egne sukkerrør på egne marker. De destillerer rommen på egne kolonne kedler og lagre rommen i egne lagerhuse. Der er således virkelig tale om ”Single estate rom”.
Fabrikken er grundlagt i 1936 med hjælp af cubanske specialister, så metoden kommer fra professionelle folk med dybe rødder i seriøs romproduktion. De laver 2 typer af rom i deres destillationskedler.
En let og ”blød” rom destilleret ved en høj alkoholstyrke og uden kraftige smags- og duftnoter. Den udgør den største del af grundrommen. Hertil komme en anden type de laver, som er mere fyldig og kraftig i smagen. Det er lavet ved lav alkoholprocent og tappet først i kolonnekedlerne, hvor der er masser af smag og flere tunge olier med masser af smags-og duftnoter. Dette giver tyngden i rommen og afpasses nøje for ikke at være for dominerende.
Dos Maderas er en rom produceret af sherryhuset Williams and Humbert. Dos Maderas betyder løst oversat ”to typer træ” og henviser til, at rommen har lagret på henholdsvis amerikanske og kontinentale egetræsfade. Williams and Humberts bodegas ligge i Jerez i Spanien, som er iblandt de steder i Europa med de højeste gennemsnitstemperature årligt.
Dos Maderas Seleccion er det seneste skud på stammen af rom fra Williams and Humbert. Dos Maderas Selleccion er en blanding af Barbados og Guyana rom, der efter ti år i Caribien bliver lagret i Jerez efter solera-metoden, hvor der bliver brugt sherryfade af både Palo Cortado og Pedro Ximénez typen. Dette giver en flot og balanceret rom med en sødlig og sherrypræget smag.
I glasset dufter rommen klart af røde frugt, som friske hindbær blandet med tørrede frugter, som abrikos og rosin. Et let strejf af dadle og karamel kommer i tankerne. I munden føles Dos Maderas Seleccion en smule mere tør end den lidt yngre 5+5, men stadig med en behagelig sødme. Rommen har god fylde og eftersmagen er god og lang.
Vi har her en rom fra den franske ø Martinique. De har lavet et sæt regler for deres rom i samme tradition, som man måske kender det for Cognac og Champagne. De kalder deres stil for Rhum Agricole.
Her presser man sukkerrørene lige efter de er høstet og gærer sukkerrørssaften uden at udvinde sukkeret først. Metoden opstod i slutningen af 18 hundredetallet i Martinique. Her kunne de ikke sælge sukkeret på grund af meget lave sukkerpriser på verdensmarkedet, så de besluttede, efter forslag af Homère Clement, at lave rom af den friske sukkerrørs juice, uden at udvinde sukkeret først. Det var således ikke en beslutning ud fra kvalitet, men mere ud fra realitet. Franskmændene har dog lige siden hævdet, at det var, for at få så meget smag som muligt i den færdige rom.
Der er dog en ulempe ved at bruge den friske sukkerrørssaft. Den skal presses ud af sukkerrørene meget få timer efter, at de er høstet og kort efter presningen, skal saften bruges i en gæringsproces, ellers sker der ændringer i saftens PH-værdi (surhedsgrad), som markant ændrer smagen. Producenterne af Rhum Agricole skal således være i besiddelse af relativt store anlæg til hurtigt at få gennemført forløbet, og de kan kun lave rom i den første halvdel af året, hvor de høster sukkerrør.
Rom på Martinique laves efter deres regler (AOC) og er måske den mest ”ærlige rom” i verden. AOC reglen forbyder at tilsætte sukker og farvekaramel (e150) til den destillerede rom. Der må heller ikke ’fifles’ med alderen. Det er den yngste rom i blandingen, der sætter alderen på flasken.
På grund af produktionsmetoden og brug af en hel del franske egetræstønder, af samme slags som dem man bruger i Cognac produktion, får Rhum Agricole en vis lighed med Cognac både i duft og smag.
Rhum Agricol Martinique bruger også samme aldersbetegnelser, som vi kender dem fra Cognac:
Det franske gendarmeri kontrollerer ydermere at der ikke snydes med alderen. Så denne rom er altså mindst 3 år gammel.
Rommen kommer fra Destilleriet La Mauny i den sydlige del af Martinique
La Mauny Estate blev grundlagt af Count de Mauny i 1749, han kom fra Normandiet i Frankrig, og de var en af de første, der i 1800 tallet startede med at lave Rhum Agricole. De bruger forskellige tønder til at modne deres rom.
En rom fundet af den Italienske rom-købmand Fabio Rossi. Denne gang har han været i det Caribiske land Barbados og fundet denne rom til hans ”Rum Nation” serie.
Traditionelt kalder man Barbados for ”rommens vugge”, da de ældste fortegnelser om rom stammer fra 1640 fra denne ø. På det tidspunkt kaldte man rom for ”Kill devil – dræber djævel” fordi den smagte så forfærdeligt og kun blev drukket af slaver, så de kunne holde deres forfærdelige liv ud. Den fik sit navn ”Rum” fra den lokale dialekt, hvor betegnelsen ” Rumbullion” betyder tumult og slagsmål. Det opstod jo som følge af drikkeriet.
Der er 4 destillerier på Barbados, som alle lave en speciel romstil, som kaldes ”Barbados stil”. Den er opstået fordi de kan lave rom på 2 forskellige destillationssystemer. Den kraftige og aromatiske rom laves på pot still destillationskedler, som vi kender fra whiskyverden. Derudover laves der en mere blid og afrundet rom på mere moderne kolonne destillationsanlæg. Begge typer rom indgår i Barbados rom.
Blandingen og lagringen fremmer noter af karamel, vanilje og som noget særligt for Barbados: kokos.
Denne rom er lagret i de fleste af sine 10 år, i brugte tønder fra den amerikanske Bourbon industri og så de sidste 12 – 18 måneder i tønder, der har været spansk brandy i.
En let og sommerlig rom, som er meget let at drikke. Med sine urter lægger den sig et perfekt sted midt mellem agricole rommens tørre stil, og den mere sødmefulde spanske rom-stil.
Denne 10-årige udgave er ved at erstattes af en tilsvarende rom med en alder på 8 år.
Fra 1655 til 1970 var rom en del af den daglige ration for engelske flådesømænd. Efter at flåden ophørte med denne tradition fik stifteren af Pusser´s, Charles Tobias, skaffet sig rettighederne til det blend, der originalt havde indgået i den engelske flåderom.
Navnet Pusser stammer fra det engelske ord ”Purser”. ”Purseren” var de mænd på skibene med ansvar for at uddele rommen.
Nogle gange kunne der opstå rygter om, at Purseren havde vandet rommen ned og i disse tilfælde ville han skulle bevise at sort krudt stadig kunne antændes, hvis vædet i rom.
Traditionen for de daglige rationer af rom i den engelske flåde stoppede den 31. juli 1970. Denne dag er kendt som ”Black Tot Day”. Den originale rom fra før denne tid kan godt findes den dag i dag. Oftest kommer den i store 4,5 liters Demi Jons og er i dag et eftertragter samlerobjekt.
I glasset dufter Pusser´s Gunpowder proof stærkt. De 54,5 % alkohol skinner godt igennem. En duft af demerara sukker, lakrids, kanel og muskatnød står op af glasset, som skudt ud af en kanon.
På tungen får man først noget tannisk bitterhed, derefter komme sødmen og den lakridsagtige melasse. Den høje alkohol varmer mundhulen op, men det er ikke med en brændende fornemmelse. Afslutningen er varm med brændt karamel, appelsinskal og krydderier. Dette er en rom, der giver hår på brystet.
En spændende rom, som er sendt på marked af Oliver & Oliver med base i Den Dominikanske Republik. Firmaet har ikke selv et destilleri. Deres spidskompetence er, at opkøbe rom i Carribien og så blande den på bedste vis. Det er altid en hemmelighed, hvilke rom, der indgår i de forskellige blends. Det er dog ikke nogen hemmelighed, at en stor del af rommen stammer fra Cuba, hvor Oliver familien har sine rødder, og havde et romdestilleri i slutningen af det 18. århundrede. Den øvrige rom er fra Panama, Trinidad, Colombia og Nicaragua, men en stor del kommer også fra deres egen ø, Den Dominikanske Republik.
Da de grundlagde firmaet, hyrede de nogle cubanske rommagere og fik lov til at købe omkring 100.000 liter god cubansk rom. Så med lidt god vilje kan man sige, at firmaet har gode cubanske rødder.
Rum Nation er en uafhængig aftapper af rom. Firmaet blev stiftet i 1999 af italieneren Fabio Rossi med henblik på at viser de forskellige stilarter af rum fra Caribien og Mellemamerika.
Rum Nation – Guatemale Gran Reserva kommer fra destilleriet DARSA som er det største destilleri i Guatemala. Rommen er destilleret på sukkerørshonning, som er koncentreret sukkerrørssaft der dog ikke er blevet til melasse endnu. Rommen er et blend af fade og byder på en delikat of floral duft af letter sukkerrørsnoter, appelsinblomst og vanilje.
I munden føles en tydelig sødme typisk for den spanske romstil, der dog ikke bliver for sød og kvalm. En let anis og urtet karakter. Smagen af colakoncentrat, kompleks men ganske let drikkelig.
Abuelo rommen stammer fra destilleriet Varela Hermanos, om hører til sukkerplantagen San Isidro. Firmaet blev etableret i 1908, og har i mange år produceret noget af Mellemamerikas bedste rom. ”Abuelo” betyder bedstefar på spansk og brandet blev skabt for at hædre Don Jose Varela Blanco, der i sin tid stiftede sukkermøllen i den nyslåede republik Panama.
Abuelo 12 års rom er hovedproduktet i Abuelos serie. Klassisk Panama rom når det er bedst. Et kollonedestillat med medium fylde og en let sødme. Abuelos 12 års aldersangivelse er et vægtet gennemsnit. Med det menes at den gennemsnitlige alder på alt rommen, der indgår, er 12 år gammel.
I næsen lægger Abuelo 12 år ud men en behagelig farin-duft, sammen med en citrus karakter, som både har en del appelsinskal men også et snært af grapefrugt. Efter lidt tid i glasset får man lidt mere komplekse noter af tobak og eg. I munden glider rommen let olieret over tungen og lægger en film af let sødmen. Rommen hænger i munden i en medium-lang tid, uden at man skal ´tygge sig´ igennem den. Ved andet ”sip” for man en klar afslutning af marcipan, som det første ikke giver så tydeligt.
Ron Millonario er et rombrand stiftet af Fabio Rossi. Oprindeligt var rommen fra Peru tiltænkt at skulle i Rum Nation serien, hvor dens yngre bror Peruano også findes. Men Millionario endte som et spin off af Rum Nation og blev sit eget brand. Da Fabio Rossi, i starten af nullerne, stødte på et, på daværende tidspunkt, stort set ukendt destilleri i Chiclayo Peru, gik han meget stille med dørene. Ikke mange information slap ud de første mange år. Det der dog slap ud var Ron Millonario.
I forbindelse med 10 års jubilæet for udgivelsen af den original Millionario 15 Solera Reserva havde Fabio Rossi i lang tid arbejdet med en Jubilæums udgivelse. Denne udgivelse udkom i 2018 og er efterfølgeren til Aniversario. Rommen er et blend af 10 års bourbonlagret og 8 års sherrylagret rom fra destilleriet i Chiclayo.
Cincuenta er 50% udgaven af Millonarios jubilæumsudgivelse. De 50% giver en ganske anden oplevelse. De sidste 10% giver en stor kontrast til de lettere og mere liflige 40% version. En fyldig og varm rom som stadig har en let og slank grundprofil så den store del af romverdenen kan være med.
Tunge honningnoter med vanilje og chokolade varmen næsen op, derefter kommer de varme og friske noter af moden banan. I munden mærker man de 50% men grundet Cincuentaens fine sødme, er det ikke noget der skræmmer. Faktisk giver de ekstra procenter en lang eftersmag der hænge ganske lang tid i munden.
Trois Riviéres er blandt de ældste sukkerplantager på Martinique og kan spores tilbage til 1660. Trois Riviéres betyder ”de tre floder”, og navnet kommer af netop de tre floder i den sydlige ende af Martinique, hvorved sukkerplantagen ligger.
Trois Riviéres VSOP er en erstatning for den gamle Trois Riviéres 5 års. Indholdet er det sammen, men man er gået tilbage til den klassiske cognac betegnelse. Rommen har med sin frugtige og krydrede næse en dejligt start. Meget aromatisk og tilgængelig agricole rom. Tørret og frisk ingefær, ananas og lime. I munden et den græsset og tør. Meget aromatisk.
Trois Riviéres VSOP er med sin store og elegante aroma blandt mine favorit-rom til en Rum Old Fashioned:
Rum Nation er en uafhængig aftapper af rom. Firmaet blev stiftet i 1999 af italieneren Fabio Rossi med henblik på at viser de forskellige stilarter af rum fra Caribien og Mellemamerika.
Demerara Rom er en betegnelse for rom, som kommer fra Guyana og en navngivet efter Demerara floden. Langs Demerara flodens bredde ligger der mange sukkerørsplantager, og floden var også den primære transportrute for sukkeret ud i mod Georgetown og derfra over Atlanten.
I glasset fremstår Rum Nation Demerara mørk som kaffe, og kaffe og kakao og også det første, der ramme næsen, når man løfter glasset op. Efter det første indtryk kommer en note af brændt sukker. I Demerara regionen er der også tradition for, at man brænder sukker direkte ind i fadets træ. Efter rommen har stået lidt tid i glasset kommer en meget tydelig appelsin-note fra det sherryfad, rommen er sluttet af på.
I munden føles rommen kraftig. Den har pondus og fylde, men også en tilpas sødme. Smagen af mørk chokolade, kakao og kaffe kommer godt frem i rommen, og den lange eftersmag varmer mundhulen op. Et super dejligt glas rom, hvis man ønsker noget med både kraft og sødme.
Presidente er et brand fra romproducenten Oliver & Oliver i den Dominikanske Republik. Familien bag Oliver & Oliver flygtede fra Cuba i 1963 kort efter den cubanske revolution. Med sig havde de mange års erfaring med sukker og romproduktion. Den dag i dag ejer familien en stor bodegas i den Dominikanske Republik og er blandt de mest kendte blendere af premium rom. Med brands som Cubaney, Opthimus og Presidente i porteføljen er Oliver & Oliver ganske kendt af de danske romelskere.
Presidente udkom første gang i 1995 i anledningen af 100 jubilæet før José Martis død. Jose Marti var en Cubansk nationalhelt og blandt hovedarkitekterne bag den Cubanske løsrivelse fra Spanien.
Presidente 23 er en solera rom og derved en dynamisk blended rom af ældre og ældre rom.
I glasset dufter rommen robust og fyldig med noter af kandissukker, stuvede æbler, mandler og kanel. En dejligt krydret næse som er ganske tilgængelig. Ved første sip er rommen medium sød. En smule tannisk hvorefter den får en lang blid eftersmag.
Ron Millonario er et rombrand stiftet af Fabio Rossi. Oprindeligt var rommen fra Peru tiltænkt at skulle i Rum Nation serien, hvor dens yngre bror Peruano også findes. Men Millionario endte som et spin off af Rum Nation og blev sit eget brand. Da Fabio Rossi, i starten af nullerne, stødte på et, på daværende tidspunkt, stort set ukendt destilleri i Chiclayo Peru, gik han meget stille med dørene. Ikke mange information slap ud de første mange år. Det der dog slap ud var Ron Millonario.
I forbindelse med 10 års jubilæet for udgivelsen af den original Millionario 15 Solera Reserva havde Fabio Rossi i lang tid arbejdet med en Jubilæums udgivelse. Denne udgivelse udkom i 2017 og blev hurtigt en fast del af mange romelskeres barskab. Rommen er et blend af 10 års bourbonlagret og 8 års sherrylagret rom fra destilleriet i Chiclayo.
I næsen er rommen elegant og let med noter af bergamotte og honning. Efter lidt tid kommer vanilje og kandiseret appelsinskal. I munden føles rommen let og silkeblød. Sød men dog med en friskhed. Det er på ingen måde en tung rom. Denne rom er et fantastisk godt bud til at komme i gang med sin rom-rejse, hvis man er relativ ”grøn” indenfor rommens verden.
Dette rommærke er skabt som en hyldest til én af de mest markante og entreprenante Danskere, Apoteker og Etatsråd. Der er således tale om en rom, der er udviklet specielt til det danske og europæiske rommarked i dag. De ligger alle til den ret søde side og nyder stor popularitet, specielt hos nye romdrikkere.
A.H Riise Royal Danish Navy Rum er en hyldest til flåden og det sejlene folk. Og et kig tilbage til dagene hvor en tur over atlanten to uger og ikke timer.
Rommen er sammensat af destillater fra flere forskellige vestindiske lande. Rommen har fået en lang gæring som udvikler tunge og frugtede noter.
I næsen fylder mørk melasse og tunge lakridsnoter, kokosnød og sort te. Rommen virker fyldig, sød og tung. På tunge hænger smagen af appelsin marmelade, chokolade, kaffe og lakrids. Denne sødlige Navy rom er ikke overraskende en favorit og iblandt de mest sælgende rom i danmark.
Rommen laves af Varela Hermanos i Panama. Deres historie strækker sig tilbage til 1908, hvor Don José Varela Blanco, en ung spansk immigrant, oprettede San Isidro sukkermøllen i byen Pesé. Den første sukkermølle i den daværende nyligt skabte Panama republik.
Byen Pesé, som selv blev oprettet i midten af det attende århundrede, ligger i en frugtbar dal i midten af Panama. Hovederhvervet i denne dal er nu dyrkning af sukkerrør, som beskæftiger mange lokale bønder.
Den moderate nedbør, de kolde nætter og fugtige dage spiller alt sammen en rolle i udviklingen og modningen af rommen. Jo større forskel i temperaturen på de meget varme dage og de kolde nætter, jo hurtigere modnes rommen og jo flere smags- og duftstoffer udvikles der. Så Abuelo romfabrikken ligger ikke tilfældigt i dette ”smørhul”
For næsten 10 år siden besluttede Abuelo, via deres ejer Varela Hermanos, at ville udvide og derved blive mere domminerende i romverden. De startede med at købe Bacardis distributionsnet i Panama og deres tappefacilitet. De var i forvejen godt bekendt med Bacardi, da de i mange år havde leveret rå- og lagret rom til Bacardi. De nye salgskanaler betød, at salget blev mangedoblet fra 3.000 til 500.000 kasser rom om året.
En så massiv stigning i salg, giver ofte bekymring i romverden, for hvordan kan produktionen følge med rent kvalitetsmæssigt. Det er lykkedes ved at have gode reserver af rom på lager ved starten og så samtidig udvide produktionen og lageret, så man har kunnet følge med i efterspørgslen i vel-lageret rom.
En stor del af væksten har i Panama været på den hvide rom, så her har vægten været på at få destillationskedlerne til at producere kvalitets rom i lidt større mængder, da det kun lageres i kort tid.
Trods væksten har Abuelo holdt fast i, at deres marker høstes ved håndkraft, så de beskæftiger over 500 lokale bønder med høst af sukkerrør. Der er også nok at se til, når der er hele 8 km2 tæt plantet med sukkerrør. De dyrker således deres egne sukkerrør på egne marker. De destillerer rommen på egne kolonnekedler og lagre rommen på egne lagerhuse. Der er således virkelig tale om ”Single estate rom”.
Fabrikken er grundlagt i 1936 med hjælp af cubanske specialister, så metoden kommer fra professionelle folk med dybe rødder i seriøs romproduktion. De laver 2 typer af rom i deres destillationskedler.
En let og ”blød” rom destilleret ved en høj alkohol styrke og uden kraftige smags- og duftnoter. Den udgør den største del af grundrommen. Hertil komme en anden type rom de laver, som er mere fyldig og kraftig i smagen. Den er lavet ved lav alkoholprocent og tappes nær bunden af kolonnekedlerne, hvor der er masser af smag og mere tunge olier med masser af smags- og duft noter. Den giver tyngden i rommen og afpasses nøje for ikke at være for dominerende.
Mængden af den smagsrige rom stiger også forholdsmæssig i de blandinger, der bruges til den 7-årige og den 12-årige rom. Rommen lagres traditionelt på fade, der tidligere har indeholdt amerikansk Bourbon Whisky, hvor de fleste kommer fra Jack Daniels fabrikken. Som noget ganske nyt har de indkøbt tønder fra Spanien, Portugal og Frankrig, der tidligere har indeholdt henholdsvis: Olorosso sherry, portvin og Napoleon Cognac. Det har ført til en ny serie af rom med navnene Abuelo XV Finish Collection Oloroso, Collection Tawny, Collection Napoleon.
Rommen i denne kalenderlåge er først lageret 14 år på Ex Bourbonfade og i det sidste år på egetræsfade, der har indeholdt Napoleon Cognac i Frankrig
Abuelo betyder ”bedstefar” på spansk, og den gamle mand på mærkatet er udtryk for essensen af produktet.
Dos Maderas er en rom produceret af sherryhuset Williams and Humbert. Dos Maderas betyder løst oversat ”to typer træ” og henviser til, at rommen har lagret på henholdsvis amerikanske og kontinentale egetræsfade. Williams and Humberts bodegas ligger i Jerez i Spanien, som er iblandt de steder i Europa med de højeste gennemsnitstemperature årligt.
Dos Maderas 5+5 er, som navnet antyder, lagret i 10 år. Rommen består af Barbados og Guyana rom, der for lov at tilbringe de første 5 år i Caribien, hvorefter de transporteres over Atlanten til Puerto de Santa Maria i Spanien. Herefter lagres rommen i William and Humberts sherry bodegas i Jerez. Første lagring består af 3 år på Palo Cortado sherryfade. En medium sød sherry. Denne rom kan købes under navnet Dos Maderas 5+3. Men i 5+5-udgaven får rommen yderligere 2 år på Pedro Ximénez fade. Pedro Ximénez er den sødest type af sherry og til Dos Maderas 5+5 bruges kun fade, der har indeholdt husets top Pedro Ximénez Don Guido.
I næsen får vi naturligt de tunge figen og rosin noter, der er meget genkendelige for Pedro Ximénez sherry. Noget vanilje og lidt kandiseret appelsinskal. Engelsk ”Christmas pudding” kommer i tankerne. I munden har rommen ganske meget fylde. Guyana rommen giver Dos Maderas ”nogle skuldre” til at kunne bærer det tunge Pedro Ximénez fad på. Et lettere destillat ville ikke kunne bære dette. Rommen er til den søde side og vil være en dejlig rom at serverer i juletiden.
Ron Millonario er et rombrand stiftet af Fabio Rossi. Oprindeligt var rommen fra Peru tiltænkt at skulle i Rum Nation serien, hvor dens yngre bror Peruano også findes. Men Millionario endte som et spin off af Rum Nation og blev sit eget brand. Da Fabio Rossi, i starten af nullerne, stødte på et, på daværende tidspunkt, stort set ukendt destilleri i Chiclayo Peru, gik han meget stille med dørene. Ikke mange information slap ud de første mange år. Det der dog slap ud var Ron Millonario.
Ron Millonario er en 15 års solera-rom, så da man begyndte at tappe af soleraen var den gennemsnitlige alder 15 år. Deres solera består af tre typer fade. Gamle bourbonfade, brugte sherryfade og fade lavet af Slavonsk eg. Ron Millonario blev i 2008 og 2009 kåret til den bedste rom i verden.
Duften af Ron Millonario Solera 15 år er meget flot balanceret, med vanilje, flødekaramel og frisk banan. I munden føles den silkeblød, let og sød. Varme krydderier som allehånde, kanel og nelliker ligger som en elegant andenviolin, hvor de søde og lette honning og karamel er på første parket. Eftersmagen er medium lang til lang. Ron Millionario er en klassiker, som har en stor stjerne hos mange romelskere.
Dette rommærke er skabt som en hyldest til én af de mest markante og entreprenante Danskere, Apoteker og Etatsråd. Der er således tale om en rom, der er udviklet specielt til det danske og europæiske rommarked i dag. De ligger alle til den søde side og nyder stor popularitet, specielt hos nye romdrikkere.
A.H Riise XO Reseve Rum er A.H Riises signatur rom, det var den første i serien og nyder til dags dato stadig yderst stor popularitet hos mange rom nydere. Rommen er et blend af forskellige rom fra vestindien og er blendet af rum fra 6 år og op.
I næsen er A.H Riise XO Reseve Rum super aromatisk og frugtet. En sødmefuld bouquet står op af glasset. Flødekaramel og orangeknas. På tungen føles den sød og olieret. Smagen varer længe og A.H Riise XO Reseve Rum er en rom du kan nyde med alle gæster.
Rommen bag denne dags kalenderlåge er endnu en gang valgt af den italienske rom-købmand Fabio Rossi, til hans romserie Rum nation.
Denne gang kommer rommen fra den mellemamerikanske stat Panama. Rommen her er lavet på landet største romfabrik Varela Hermanos, som selv laver romserien Abuelo.
Her har Fabio købt nogle tønder rom, der har ligget og modnet på brugte amerikanske Bourbonfade. I dette tilfælde fade, der før har været Jack Daniels Whisky i. De har ligget i Panama i 10 år før de er flyttet til Italien for at blive tappet.
Destilleriet er startet med hjælp fra masterblender og romproducenter fra Cuba og de holder normalt en mellemsød stil. I denne rom er Rum Nation gået over i den latinamerikanske lidt sødere stil, som vi kender den fra Venezuela.
Det er tredje udgave af ”Dos Maderas” - en rigtig ”storebror”
”Dos Maderas” er spansk og betyder 2 slags træ/tønder, som henviser til måden rommen modnes på.
Master blenderen udvælger nøje de mest eksklusive rom fra Barbados og Guyana. Disse 2 lande har deres egen romstil, da de kan lave rom på 2 forskellige destillationssystemer. Den kraftige og aromatiske rom laves på pot still destillationskedler, som vi kender fra whiskyverden. Derudover laves der en mere blid og afrundet rom på mere moderne kolonne destillationsanlæg. Begge typer rom indgår i blandingerne fra både Guyana og Barbados Når den ønskede blanding er fundet, lagre man denne udgave dobbelt så længe som de 2 andre Dos Maderas aftapninger i Caribien, nemlig 10 år.
Efter første del af lagringsprocessen, bliver blandingen sejlet over Atlanten til Williams & Humbert i Spanien, hvor anden del af lagringen begynder. Williams & Humbert laver forskellige sherryvin. I denne forbindelse bliver der en del brugte sherrytønder tilovers. De bruges så til at efterlagre rommen på.
Denne luksus udgave lagres i tønder, der har indeholdt en meget sød og fyldig sherry. Der er tale om tønder fra 20 år gammel Don Guido sherry (Pedro Ximénez). Her får rommen lov til at modne yderligere i 5 år
Så navnet Dos Maderas luksus 10+5 betyder: 10 år i Caribien i amerikanske Bourbon tønder og 5 år i Spanien i PX sherrytønder.
Sherryhuset blev grundlagt i 1877 af Sir Alexander Williams - en stor beundrer og connaisseur af sherry – og Arthur Humbert, specialist i internationale relationer. I 1960’erne besluttede José, Nicolás, Jesús og Angel, som var medlemmer af Medina familien og arbejdede på andre vinhuse i Jerez området, at starte deres eget vinhus: José Medina y Compañia. Seneste tilegnelse var Williams & Humbert, som nu lægger navn til alle Medina virksomhedens aktiviteter. Huset har vundet stort anerkendelse for deres sherry, brandy og rom.
I 2005 startede importøren Mac Y med at lede efter en rom fra Mellem- eller Sydamerika, som var smagsmæssigt beslægtet med Ron Zacapa. Vi valgte vores italienske partner Fabio Rossi til opgaven. Fabio stod i forvejen for udvælgelsen af rommen til sin egen serie – Rum Nation. Den 16. juni 2006 søsatte vi den første Peru-rom, som en test. Det blev den 8 årige Peruano, Den klarede sig fremragende, og bliver på romsmagninger kåret til bedste køb til prisen. Så var vejen banet for storebror – Ron Millonario Reserva Especial Peru Solera 15. Efter den kom denne Ron Millonario XO Solera Reserva, som kan kaldes ”toppen af poppen” i Millonario familien.
Ron Millonario produceres på et destilleri i den nordlige del af Peru. Det har længe været en velbevaret hemmelighed, hvor det var, men nu har direktør Fabio Rossi, uafhængig aftapper og bl.a. producent af "Rum Nation" serien afsløret, at der er tale om destilleriet Pomalca i Chiclayo, som ligger i det nordlige Peru.
Rommen laves et sted, hvor den lokale sukkerfabrik ikke er særlig effektiv. Det betyder, at der er en stor del "restsukker" i den melasse, der udgør grundstoffet til gæringen af rommen. Dette er en af de væsentligste årsager til den meget fyldige og kraftige rom, som tydeligst kommer til udtryk i den 8 årige Peruano i Rum Nation serien. Det er nemlig den samme "rå-rom", der bliver til "Rum Nation Peruano 8 år" og "Ron Millonario Solera 15 år Reserva Especial"
Destilleriet blev grundlagt i 1933 og benytter en destillationskolonne, som blev sejlet over fra Skotland. Først i 1950 blev Ron Millonario solgt på det lokale marked. Den var så dyr og eksklusiv, at de lokale bønder kaldte den for ”Ron Millonario” (en rom som kun millionærer har råd til).
Rommen modnes efter solera metoden:
Metoden baserer sig på, at man på et tidspunkt etablerer sin solera ved at placere tønder med rom i rækker oven over hinanden. Rommen i hver række har forskellig alder. Den yngste placeres i toppen og den ældste i bunden.
Det kan f.eks. være således:
Øverste række 3 Criadera - 2 år gammel rom
Næst øverst 2 Criadera - 6 år gammel rom
Næst nederst 1 Criadera - 9 år gammel rom
Nederste række Solera - 12 år gammel rom
Man tapper så fra bunden = solera (spansk for gulv).
Der aftappes fra de nederste tønder med jævne mellemrum, dog ikke oftere og mere end kun ca. 1/3 af tønden tappes i løbet af et år. Konceptet er så, at der fyldes op med rom fra rækken ovenover. Dvs. rom fra næstnederste række fyldes ned i nederste række. Den plads, der så opstår i næstnederste række, fyldes med rom fra næstøverste række osv. På den måde bevæger rommen sig gradvist fra øverste række ned igennem rækkerne. Den frie plads i den øverste række fyldes op med frisk rom destillat eller en særlig blanding, man laver af forskellige årgange fra tønder, som man har på det almindelige lager. Rommen i tønderne vil i løbet af kort tid være en blanding af rom, der har forskellig alder. Denne måde at lagre på gør, at modningsprocessen går hurtigere. I overført betydning hjælper den gamle rom, den nye med hurtigere at blive gammel. Dette sikrer også, at der over tid aftappes et ensartet produkt. Det er imidlertid ikke rigtig muligt at bevise, at rommen har en bestemt alder når den aftappes, da den med årene er et mix af mange forskellige rom, der med tiden er tappet ned igennem systemet.
Nogle påstår, at aldersbetegnelsen dækker over den tid, det mindst vil tage rommen at passere igennem systemet. Det virker imidlertid mere som om, at man beslutter sig for et tal, der svarer til, hvor lang tid en rom skal lagre på traditionel vis (i enkeltstående tønder) for at opnå samme modningsgrad.