Duften af Oceans´ Tasty starter let sød, med en smule ananas og banan. Efter lidt tid i glasset åbner den sig mere op, og lidt mere tydelige vanilje og flødekaramel dukker op. I munden er Ocean´s Tasty medium sød med et lille bid af lakrids og peber.
Abuelo rommen stammer fra destilleriet Varela Hermanos, om hører til sukkerplantagen San Isidro. Firmaet blev etableret i 1908, og har i mange år produceret noget af Mellemamerikas bedste rom. ”Abuelo” betyder bedstefar på spansk og brandet blev skabt for at hædre Don Jose Varela Blanco, der i sin tid stiftede sukkermøllen i den nyslåede republik Panama.
Abuelo XV Finish Collection Oloroso er en del af Abuelos Finish Collection, som består af 3 forskellige versioner af Abuelos 12 års rom, som efterfølgende har fået en fadafslutning på henholdsvis portvin-, cognac- eller, som i dette tilfælde, sherryfade af typen Oloroso.
Rommen har i glasset en flot mørk farve. I næsen har den en klar note af mørk chokolade og sherry. Flot krydret afslutning med toner af aromatisk muskatnød og sandeltræ. På tungen starter rommen en smule sød, men på ingen måde overdøvende, for derefter at vende tilbage til den lidt mere tørre side. Til slut bliver rommen overraskende mineralsk og nærmest saltet. En meget interessant rom.
Dooly´s Rom stammer fra Barbados, hvor købmanden Martin Doorly i 1920 begyndte at opkøbe og sælge Barbados-rom. Firmaet blev det første firma til at eksportere rom på flaske fra Barbados. I 1993 blev Doorly´s overtaget af RL Seals, og rommen bliver i dag produceret på Foursquare destilleriet.
Doorly´s XO er et blend af kolonne og kedeldestillat og er blendet af rom på mellem 6-12 år gammel. Efter at rommen er blendet, får den en finish på Oloroso sherryfade.
Rommen har en dejlig mørk farve og er lettere tør i næsen med noter af karamel og bagt banan. Tropiske frugter, lime, ananas og en tydelig egetræs-note. På tungen kan man, til at begynde med, fornemme en medium sødme, før den standser og går over i en lettere tør finish. En smule bitre tanniner fra sherryfadene. Rommen slutter tørt af med et aromatisk touch af kokos.
Gold of Mauritius er produceret af firmaet Litchquor. Manden bag Gold of Mauritius er Frederic Bestel. Frederic ejer ikke et destilleri men køber rum fra de forskellige destillerier på øen. Mauritius har 5 destillerier, og Frederic køber og blender både agricole og melasse rom til Gold of Mauritius. Rommen er lagret på capeport (sydafrikansk portvin) fade, hvor vinresterne forbliver i fadet, inden det brændes igen og fyldes med rommen.
Duften af Gold of Mauritius starter fint med honning, røde bær og ristede nødder. En note af popcorn og brændt træ ligger og lurer i glasset. På tungen føles rommen sød og læskende. En sjov oplevelse fra en ø med meget og mange forskellige romproduktioner.
Mezan Rum er en uafhængig aftapper af rom fra England, som udelukkende har specialiseret sig i, hvad de kalder, ”urørt rom”. Mezan aftapninger har derved ingen tilsat sødme eller farve og gennemgår kun en ganske let filtrering.
Mezan Rum Jamaican Barrique XO er et blend af fade fra to Jamaica destillerier, Hampden og Clarendon (Monymusk) og er blended af fade på mellem 4 og 23 år. Efter at de er blended, kommer de tilbage på fade, for at gøre rommen uniform.
I glasset for man en overraskende duft af overmoden frugt, banan og ananas. Meget typisk det man kalde ”funk”, når det vedrøre jamaicanske rom. Mange af disse estere kommer af den meget lange gæring, som de Jamaicanske destillerier bruger. Efter ganske kort tid smages lette vaniljenoter og en lys karamel. På tungen føles rommen ret tør men alligevel ikke påtrængende. De 40% alkohol gør, at man lettere kan komme tæt på den komplekse Jamaica-rom. Man får både noget frugt og en smule peber. På trods af de kun 40% giver denne Jamaica-rom en overraskende lang eftersmag. Dette er et fremragende valg, hvis man ønsker at bevæge sig ind i den jamaicanske rom-stilen, men ikke har behov for de høje procenter.
Ron Millonario er et rombrand stiftet af Fabio Rossi. Oprindeligt var rommen fra Peru tiltænkt at skulle i Rum Nation serien, hvor dens yngre bror Peruano også findes. Men Millionario endte som et spin off af Rum Nation og blev sit eget brand. Da Fabio Rossi, i starten af nullerne, stødte på et, på daværende tidspunkt, stort set ukendt destilleri i Chiclayo Peru, gik han meget stille med dørene. Ikke mange information slap ud de første mange år. Det der dog slap ud var Ron Millonario.
I forbindelse med 10 års jubilæet for udgivelsen af den original Millionario 15 Solera Reserva havde Fabio Rossi i lang tid arbejdet med en Jubilæums udgivelse. Denne udgivelse udkom i 2017 og blev hurtigt en fast del af mange romelskeres barskab. Rommen er et blend af 10 års bourbonlagret og 8 års sherrylagret rom fra destilleriet i Chiclayo.
I næsen er rommen elegant og let med noter af bergamotte og honning. Efter lidt tid kommer vanilje og kandiseret appelsinskal. I munden føles rommen let og silkeblød. Sød men dog med en friskhed. Det er på ingen måde en tung rom. Denne rom er et fantastisk godt bud til at komme i gang med sin rom-rejse, hvis man er relativ ”grøn” indenfor rommens verden.
Habitation Saint Etienne blev etableret i 1883 på øen Martinique og har siden produceret agricole rom af højeste kvalitet. Agricole rom er en smule anderledes end melassebaseret rom, idet agricole destilleres på en vin af friskpresset sukkerrørsjuice. På Martinique har man et ”AOC”-mærkat, som er et meget strengt reguleret regelsæt for den produktionsmetoden, hvorpå man laver rom på Martinique.
Duften af agricole rom er betragtelig anderledes end de lidt sødere spanske rom. St. Etienne Martinique VSOP har en meget grøn og græsset duft. Første indtryk er fuld af noter med solbær, fersken og engelsk vingummi.
På tungen føles rommen let tør i starten og så kommer der derefter en frugtet sødme og en meget græsset og tannisk bitterhed. St. Etienne VSOP har en dejlig lang eftersmag og vil altid være en god ”gateway” rom ind i agricole rommens verden.
I juni 1838 fik Apotekeren Albert Heinrich Riise eksklusive rettigheder til apotekerdrift og alkoholproduktion på St. Thomas i det, der dengang, hed Dansk Westindien. I mange år efter producerede A. H. Riise rom og andre alkoholrelaterede produkter til brug på øens apotek.
A.H. Riise Black Barrel er en spiced rom, som efter blendning bliver tilsat en blanding af krydderier, hvorpå rommen bliver lagt tilbage på hårdt brændte fade og får lov at trække.
I næsen dufter Black Barrel meget krydret af brændte figner og kanel. En klar, sødmefuld aroma kommer op af glasset. Smagen har ligeledes en masse sødme, en overraskende kaffe-note, peber, tørret ingefær og kardemomme. Vi er ikke langt fra ”Jul i et glas”.
Cubaney var det første brand fra romproducenten Oliver & Oliver på den Dominikanske Republik. Familien bag Oliver & Oliver flygtede fra Cuba i 1963 kort tid efter den cubanske revolution. Med sig havde de mange års erfaring med sukker- og romproduktion. Den dag i dag ejer familien en stor ”Bodegas” (lagerfacilitet) på den Dominikanske Republik og er iblandt de mest kendte blendere af premium rom. Med brands som Cubaney, Opthimus og Presidente i porteføljen er Oliver & Oliver ganske velkendt af de danske romelskere.
Cubaney Grand Reserva 18 år Selecto er i deres ultra premium serie, som også indbefatter 15, 21, 25 og Centenario. Stilen er hvad Oliver & Oliver selv kalder ´brut´, altså tør, men profilen vil for de fleste danskere nok ligge tættere på mellemsød. Rommen er en solera rom, så den har gennemgået en dynamisk lagring, hvormed den langsomt er blevet blandet med ældre og ældre rom.
Cubaney Grand Reserva 18 år Selecto er i næsen meget tilgængelig og dufter af ristede nødder, hasselnød og mandel. Egetræ og vanilje og en smule kandiseret lys frugt. Smagen er til den medium søde side; altså ikke voldsomt sød men på ingen måde en tør rom. Rommen virker slank og elegant på tungen. En let smag af honning og violer sammen med karamel og måske lidt marcipan.
I Juni 1838 fik Apotekeren Albert Heinrich Riises eksklusive rettigheder til apotekerdrift og alkoholproduktion på St. Thomas. I mange år efter producere A. H. Riise mange rom og andre alkohol relaterede produkter til brug på øens apotek.
I forbindelse med nedskydningen af en dansk politibetjent i 2016 blev foreningen Thin Blue Line stiftet. Foreningens mission er at støtte danske betjente, der er kommet til skade i forbindelse med deres arbejder.
I et samarbejde imellem Thin Blue Line og A.H. Riise blev denne rom skabt i 2017, hvorfor en del af overskuddet fra salget af denne rom går til foreningen. Rommen er et blend af vestindiske og mellemamerikanske rom på imellem 7 og 21 år
Duften er frugtet med søde toner af fersken, vanilje og grøn te. Efter lidt tid i glasset kan man ane undertoner af tobak. I munden føles rommen tæt og sød med fylde, sødme og karakter. Ferskner, abrikoser og citrusfrugter.
Abuelo rommen stammer fra destilleriet Varela Hermanos, om hører til sukkerplantagen San Isidro. Firmaet blev etableret i 1908, og har i mange år produceret noget af Mellemamerikas bedste rom. ”Abuelo” betyder bedstefar på spansk og brandet blev skabt for at hædre Don Jose Varela Blanco, der i sin tid stiftede sukkermøllen i den nyslåede republik Panama.
Abuelo 12 års rom er hovedproduktet i Abuelos serie. Klassisk Panama rom når det er bedst. Et kollonedestillat med medium fylde og en let sødme. Abuelos 12 års aldersangivelse er et vægtet gennemsnit. Med det menes at den gennemsnitlige alder på alt rommen, der indgår, er 12 år gammel.
I næsen lægger Abuelo 12 år ud men en behagelig farin-duft, sammen med en citrus karakter, som både har en del appelsinskal men også et snært af grapefrugt. Efter lidt tid i glasset får man lidt mere komplekse noter af tobak og eg. I munden glider rommen let olieret over tungen og lægger en film af let sødmen. Rommen hænger i munden i en medium-lang tid, uden at man skal ´tygge sig´ igennem den. Ved andet ”sip” for man en klar afslutning af marcipan, som det første ikke giver så tydeligt.
Dos Maderas er en rom produceret af sherryhuset Williams and Humbert. Dos Maderas betyder løst oversat ”to typer træ” og henviser til, at rommen har lagret på henholdsvis amerikanske og kontinentale egetræsfade. Williams and Humberts bodegas ligge i Jerez i Spanien, som er iblandt de steder i Europa med de højeste gennemsnitstemperature årligt.
Dos Maderas 5+5 er, som navnet antyder, lagret i 10 år. Rommen består af Barbados og Guyana rom, der for lov at tilbringe de første 5 år i Caribien, hvorefter de transporteres over Atlanten til Puerto de Santa Maria i Spanien. Herefter lagres rommen i William and Humberts sherry bodegas i Jerez. Første lagring består af 3 år på Palo Cortado sherryfade. En medium sød sherry. Denne rom kan købes under navnet Dos Maderas 5+3. Men i 5+5-udgaven får rommen yderligere 2 år på Pedro Ximénez fade. Pedro Ximénez er den sødest type af sherry og til Dos Maderas 5+5 bruges kun fade, der har indeholdt husets top Pedro Ximénez Don Guido.
I næsen får vi naturligt de tunge figen og rosin noter, der er meget genkendelige for Pedro Ximénez sherry. Noget vanilje og lidt kandiseret appelsinskal. Engelsk ”Christmas pudding” kommer i tankerne. I munden har rommen ganske meget fylde. Guyana rommen giver Dos Maderas ”nogle skuldre” til at kunne bærer det tunge Pedro Ximénez fad på. Et lettere destillat ville ikke kunne bære dette. Rommen er til den søde side og vil være en dejlig rom at serverer i juletiden.
Fra 1655 til 1970 var rom en del af den daglige ration for engelske flådesømænd. Efter at flåden ophørte med denne tradition fik stifteren af Pusser´s, Charles Tobias, skaffet sig rettighederne til det blend, der originalt havde indgået i den engelske flåderom.
Navnet Pusser stammer fra det engelske ord ”Purser”. ”Purseren” var de mænd på skibene med ansvar for at uddele rommen.
Nogle gange kunne der opstå rygter om, at Purseren havde vandet rommen ned og i disse tilfælde ville han skulle bevise at sort krudt stadig kunne antændes, hvis vædet i rom.
Traditionen for de daglige rationer af rom i den engelske flåde stoppede den 31. juli 1970. Denne dag er kendt som ”Black Tot Day”. Den originale rom fra før denne tid kan godt findes den dag i dag. Oftest kommer den i store 4,5 liters Demi Jons og er i dag et eftertragter samlerobjekt.
I glasset dufter Pusser´s Gunpowder proof stærkt. De 54,5 % alkohol skinner godt igennem. En duft af demerara sukker, lakrids, kanel og muskatnød står op af glasset, som skudt ud af en kanon.
På tungen får man først noget tannisk bitterhed, derefter komme sødmen og den lakridsagtige melasse. Den høje alkohol varmer mundhulen op, men det er ikke med en brændende fornemmelse. Afslutningen er varm med brændt karamel, appelsinskal og krydderier. Dette er en rom, der giver hår på brystet.
Rum Nation er en uafhængig aftapper af rom. Firmaet blev stiftet i 1999 af italieneren Fabio Rossi med henblik på at viser de forskellige stilarter af rum fra Caribien og Mellemamerika.
Demerara Rom er en betegnelse for rom, som kommer fra Guyana og en navngivet efter Demerara floden. Langs Demerara flodens bredde ligger der mange sukkerørsplantager, og floden var også den primære transportrute for sukkeret ud i mod Georgetown og derfra over Atlanten.
I glasset fremstår Rum Nation Demerara mørk som kaffe, og kaffe og kakao og også det første, der ramme næsen, når man løfter glasset op. Efter det første indtryk kommer en note af brændt sukker. I Demerara regionen er der også tradition for, at man brænder sukker direkte ind i fadets træ. Efter rommen har stået lidt tid i glasset kommer en meget tydelig appelsin-note fra det sherryfad, rommen er sluttet af på.
I munden føles rommen kraftig. Den har pondus og fylde men også en tilpas sødme. Smagen af mørk chokolade, kakao og kaffe kommer godt frem i rommen, og den lange eftersmag varmer mundhulen op. Et super dejligt glas rom, hvis men ønsker noget med både kraft og sødme.
Rum Nation er en uafhængig aftapper af rom. Firmaet blev stiftet i 1999 af italieneren Fabio Rossi med henblik på at viser de forskellige stilarter af rum fra Caribien og Mellemamerika
I 2016, 17 efter de første udgivelser af Rum Nation, følte Rum Nation at efterspørgslen på lidt mere detaljerede udgivelser begyndte at komme oftere og oftere. Romsamleren var begyndt ikke blot at interesserer sig for områder, men ønskede nu mere rom udgivet efter specifikke destillerier, single casks og rom i fadstyrke.
Denne Worthy Park fra Jamaica kommer fra det andet produktionsår efter at destilleriet havde været lukket i over 40 år. Rommen er 11 gammel og har udelukkende fadlagret under tropernes sol. Dette er et batch fra fire fade og den udkom i 1100 flasker.
I næsen står den op af glasset, som en raket. De 57% alkohol løfter de fugtede Jamaica-aromaer. Den velkendte Jamaica ”funk” med overmoden banan, gummi og flødekaramel. På tungen er den varm og krydret, med meget lidt sødme. Rommen virker pebret med let bitre tanniner. Eftersmagen er lang og det er en rom, der bliver ved med at ændre sig, og som hænger længe i munden.
Auténtico Nativo er navnet på en rom fra Las Cabras destilleriet i Panama. Sukkerrørene de bruger er håndhøstede og kolonnen på destilleriet er knap 100 år gammel.
Auténtico Nativo er i glasset let og tilgængelig med noter af vanilje, honning og nougat. Let brændt eg og farinnoter kommer frem efter ganske kort tid i glasset. I munden er rommen rund og blød. Et ganske klassisk spansk destillat med blødhed og en rigtig fin balance.
Cashcane er et nyt firma i romverden som, efter eget udsagn, ønsker at bryde de konventionelle regler indenfor rom. Rommen er blendet af rom fra Barbados, Trinidad og Panama og udelukkende lagret på brugte bourbon fade.
Cashcane Extra Old fremstår med en let gylden farve flot i glasset. Duften er meget hen imod Bourbon. Masser af vanilje, flødekaramel og et strejf af hasselnød. Rommen har en let sødme, uden af virke klistret, og vil unægtelig være et stærkt valg til folk, der er glade for amerikansk cowboy whisky.
Dos Maderas er en rom produceret af sherryhuset Williams and Humbert. Dos Maderas betyder løst oversat ”to typer træ” og henviser til, at rommen har lagret på henholdsvis amerikanske og kontinentale egetræsfade. Williams and Humberts bodegas ligge i Jerez i Spanien, som er iblandt de steder i Europa med de højeste gennemsnitstemperature årligt.
Dos Maderas Seleccion er det seneste skud på stammen af rom fra Williams and Humbert. Dos Maderas Selleccion er en blanding af Barbados og Guyana rom, der efter ti år i Caribien bliver lagret i Jerez efter solera-metoden, hvor der bliver brugt sherryfade af både Palo Cortado og Pedro Ximénez typen. Dette giver en flot og balanceret rom med en sødlig og sherrypræget smag.
I glasset dufter rommen klart af røde frugt, som friske hindbær blandet med tørrede frugter, som abrikos og rosin. Et let strejf af dadle og karamel kommer i tankerne. I munden føles Dos Maderas Seleccion en smule mere tør end den lidt yngre 5+5 men stadig med en behagelig sødme. Rommen har god fylde og eftersmagen er god og lang.
Ron Millonario er et rombrand stiftet af Fabio Rossi. Oprindeligt var rommen fra Peru tiltænkt at skulle i Rum Nation serien, hvor dens yngre bror Peruano også findes. Men Millionario endte som et spin off af Rum Nation og blev sit eget brand. Da Fabio Rossi, i starten af nullerne, stødte på et, på daværende tidspunkt, stort set ukendt destilleri i Chiclayo Peru, gik han meget stille med dørene. Ikke mange information slap ud de første mange år. Det der dog slap ud var Ron Millonario.
Ron Millonario er en 15 års solera-rom, så da man begyndte at tappe af soleraen var den gennemsnitlige alder 15 år. Deres solera består af tre typer fade. Gamle bourbonfade, brugte sherryfade og fade lavet af Slavonsk eg. Ron Millonario blev i 2008 og 2009 kåret til den bedste rom i verden.
Duften af Ron Millonario Solera 15 år er meget flot balanceret, med vanilje, flødekaramel og frisk banan. I munden føles den silkeblød, let og sød. Varme krydderier som allehånde, kanel og nelliker ligge som en elegant andenviolin, hvor de søde og lette honning og karamel er på første parket. Eftersmagen er medium lang til lang. Ron Millionario er en klassiker, som har en stor stjerne hos mange romelskere.
Rum Nation er en uafhængig aftapper af rom. Firmaet blev stiftet i 1999 af italieneren Fabio Rossi med henblik på at viser de forskellige stilarter af rom fra Caribien og Mellemamerika.
Rum Nation Panama 18 år solera er en dynamisk lagret rom fra Varela Harmanos destilleriet i Panama. Rommen tilbringer første 8 år statisk i Panama, hvorefter de bliver blendet med ældre rom i Europa.
Rommen er i næsen meget kompleks med mørke balsamiske og vinøse noter - en smule harpiks og muscovado sukker. I munden kommer en overraskende mørk, bitter chokoladesmag. Dette, sammen med de let syrlige og bitre balsamiske undertone, giver rommen en meget interessant profil. Masser af kompleksitet og en rom, man kan blive ved med at finde nye elementer i.
Trois Riviéres er blandt de ældste sukkerplantager på Martinique og kan spores tilbage til 1660. Trois Riviéres betyder ”de tre floder”, og navnet kommer af netop de tre floder i den sydlige ende af Martinique, hvorved sukkerplantagen ligger.
Trois Riviéres VSOP er en erstatning for den gamle Trois Riviéres 5 års. Indholdet er det sammen, men man er gået tilbage til den klassiske cognac betegnelse. Rommen har med sin frugtige og krydrede næse en dejligt start. Meget aromatisk og tilgængelig agricole rom. Tørret og frisk ingefær, ananas og lime. I munden et den græsset og tør. Meget aromatisk.
Trois Riviéres VSOP er med sin store og elegante aroma blandt mine favorit-rom til en Rum Old Fashioned:
6 cl Trois Riviéres VSOP
røres med 1 cl sukkerrørssirup (Trois Riviéres har en fantastisk sukkerrørssirup)
4 skænk Angostura bitter
Olierne fra en appelsinskal og garnér med en skive frisk ingefær.
Serveres over is.
Presidente er et brand fra romproducenten Oliver & Oliver på den Dominikanske Republik. Familien bag Oliver & Oliver flygtede fra Cuba i 1963 kort efter den cubanske revolution. Med sig havde de mange års erfaring med sukker og romproduktion. Den dag i dag ejer familien en stor bodegas på den Dominikanske Republik og er blandt de mest kendte blendere af premium rom. Med brands som Cubaney, Opthimus og Presidente i porteføljen er Oliver & Oliver ganske kendt af de danske romelskere.
Presidente udkom første gang i 1995 i anledningen af 100 jubilæet før José Martis død. Jose Marti var en Cubansk nationalhelt og blandt hovedarkitekterne bag den Cubanske løsrivelse fra Spanien.
Presidente 19 er en solera rom og derved en dynamisk blended rom af ældre og ældre rom.
I glasset dufter rommen robust og fyldig med noter af kandissukker, stuvede æbler, mandler og kanel. En dejligt krydret næse som er ganske tilgængelig. Ved første sip er rommen medium sød. En smule tannisk hvorefter den får en lang blid eftersmag.
I juni 1838 fik Apotekeren Albert Heinrich Riises eksklusiv rettigheder til apotekerdrift og alkoholproduktion på St. Thomas. I mange år efter producerede A. H. Riise mange rom og andre alkohol-relaterede produkter til brug på øens apotek.
Non Plus Ultra er det ældste blend, som A. H. Riise har lavet. Navet Non Plus Ultra stammer fra skriften på søjlerne ved udsejling af Middelhavet ved Gibraltar. Non Plus Ultra er latin og betyder groft oversat ”intet herefter” og var en advarsel til skibe om, at de nu sejlede ud i det ukendte.
I næsen dufter man kaffe og muscovado sukker. En krydret og tung duft af egetræ, læder og tobak. Helt klart en kompleks og sød rom. I munden føles rommen meget fyldig med meget sødme og en fyldig smag. Eftersmagen har noter af appelsin og kaffe og rommen føles flødeagtig i svælget.