”Dos Maderas” er spansk og betyder 2 slags træ/tønder, som henviser til måden rommen modnes på.
Masterblenderen udvælger nøje de mest eksklusive rom fra Barbados og Guyana. Disse 2 lande har deres egen romstil, da de kan lave rom på 2 forskellige destillationssystemer. Den kraftige og aromatiske rom laves på pot still destillationskedler, som vi kender fra whiskyverden. Derudover laves der en mere blid og afrundet rom på mere moderne kolonne destillationsanlæg. Begge typer rom indgår i blandingerne fra både Guyana og Barbados. Når den ønskede blanding er fundet, lagres rommen 5 år i Caribien.
Efter denne del af lagringsprocessen, bliver blandingen sejlet over Atlanten til Williams & Humbert i Spanien, hvor anden del af lagringen begynder. Williams & Humbert laver forskellige sherryvin. I denne forbindelse bliver der en del brugte sherrytønder tilovers. De bruges så til at efterlagre rommen på.
Rommen bliver nu lagret 3 år i særlig udvalgte egetræsfade, som tidligere har været brugt til at modne den internationale prisvindende sherry ”Dos Cartados” Oloroso, der har en alder på 20 år.
Denne unikke sammensmeltning af kulturer giver Dos Maderas en harmonisk og afrundet smag. Den er blødere og noget lettere i smagen end dens storebror (Dos Maderas 5+5)
Dos Maderas 5+3 er en smule tør i stilen, med noter af vanilje, let sherry påvirkning og især romnoterne fra Guyana rommen smager igennem.
Sherryhuset blev grundlagt i 1877 af Sir Alexander Williams - en stor beundrer og connaisseur af sherry – og Arthur Humbert, specialist i internationale relationer. I 1960’erne besluttede José, Nicolás, Jesús og Angel, som var medlemmer af Medina familien og arbejdede på andre vinhuse i Jerez området, at starte deres eget vinhus: José Medina y Compañia. Seneste tilegnelse var Williams & Humbert, som nu lægger navn til alle Medina virksomhedens aktiviteter. Huset har vundet stort anerkendelse for deres sherry, brandy og rom.
Dos Maderas findes også i disse 2 aftapninger:
I 2005 startede importøren Mac Y med at lede efter en rom fra Mellem- eller Sydamerika, som var smagsmæssigt beslægtet med Ron Zacapa. Vi valgte vores italienske partner Fabio Rossi til opgaven. Fabio står i forvejen for udvælgelsen af rommen til sin egen serie, som hedder Rum Nation. Den 16. juni 2006 søsatte vi den første Peru-rom, som en test. Den 8 årige Peruano fra Rum Nation serien havde allerede klaret sig fremragende, og bliver på romsmagninger kåret til bedste køb til prisen. Så var vejen banet for storebror – Ron Millonario Reserva Especial Peru Solera 15.
Ron Millonario produceres på et destilleri i den nordlige del af Peru. Det har længe været en velbevaret hemmelighed, hvor det var, men nu har Fabio Rossi afsløret, at der er tale om destilleriet Pomalca i Chiclayo, som ligger i det nordlige Peru.
Rommen laves et sted, hvor den lokale sukkerfabrik ikke er særlig effektiv. Det betyder, at der er en stor del "restsukker" i den melasse, der udgør grundstoffet til gæringen af rommen. Dette er en af de væsentligste årsager til den meget fyldige og krafulde rom, som tydeligst kommer til udtryk i den 8 årige Peruano i Rum Nation serien. Det er nemlig den samme "rå-rom", der bliver til "Rum Nation Peruano 8 år" og "Ron Millonario Solera 15 år Reserva Especial"
Destilleriet blev grundlagt i 1933 og benytter en destillationskolonne, som blev sejlet over fra Skotland. Først i 1950 blev Ron Millonario solgt på det lokale marked. Den var så dyr og eksklusiv at de lokale bønder kaldte den for ”Ron Millonario” (en rom som kun millionærer har råd til).
Rommen modnes efter solera metoden:
Metoden baserer sig på, at man på et tidspunkt etablerer sin solera ved at placere tønder med rom i rækker oven over hinanden. Rommen i hver række har forskellig alder. Den yngste placeres i toppen og den ældste i bunden.
Det kan f.eks. være således:
Øverste række | 3 Criadera | 2 år gammel rom |
Næst øverst | 2 Criadera | 6 år gammel rom |
Næst nederst | 1 Criadera | 9 år gammel rom |
Nederste række | Solera | 12 år gammel rom |
Man tapper så fra bunden = solera (spansk for gulv).
Der aftappes fra de nederste tønder med jævne mellemrum, dog ikke oftere og mere end, at kun ca. 1/3 af tønden tappes i løbet af et år. Konceptet er så, at der fyldes op med rom fra rækken ovenover. Dvs. rom fra næst nederste række fyldes ned i nederste række. Den plads, der så opstår i næst nederste række, fyldes med rom fra næst øverste række osv. På den måde bevæger rommen sig gradvist fra øverste række ned igennem rækkerne. Den frie plads i den øverste række fyldes op med frisk romdestillat eller en særlig blanding, som laves af forskellige årgange fra tønder, som man har på det almindelige lager. Rommen i tønderne vil nu være en blanding af rom, der har forskellig alder. Denne måde at lagre på gør, at modningsprocessen går hurtigere. I overført betydning hjælper den gamle rom, den nye med hurtigere at blive gammel! Dette sikrer også, at der over tid aftappes et ensartet produkt. Det er imidlertid ikke rigtig muligt at bevise, at rommen har en bestemt alder, når den aftappes, da den med årene er et mix af mange forskellige rom, der med tiden er tappet ned igennem systemet.
Nogle påstår, at aldersbetegnelsen dækker over den tid, det mindst vil tage rommen at passere igennem systemet. Det virker imidlertid mere som om, at man har besluttet sig for et tal, der svarer til, hvor lang tid en rom skal lagre på traditionel vis (i enkeltstående tønder) for at opnå samme modningsgrad.
Rommen har vundet en hel del internationale medaljer.
Fletværket der omgiver Ron Millonario, er lavet af "Panama hat” palmen (Carludovica palmata) der, som navnet indikerer, er den samme palme, der bruges til at lave den traditionelle "Panama hat", som Harry S. Truman var med til at gøre berømt.
Fra samme leverandør og destilleri kommer også:
En rom fundet af den Italienske rom-købmand Fabio Rossi. Denne gang har han været i det Caribiske land Barbados og fundet denne rom til hans ”Rum Nation” serie.
Traditionelt kalder man Barbados for ”rommens vugge”, da de ældste fortegnelser om rom stammer fra 1640 fra denne ø. På det tidspunkt kaldte man rom for ”Kill devil – dræber djævel” fordi den smagte så forfærdeligt og kun blev drukket af slaver, så de kunne holde deres forfærdelige liv ud. Den fik sit navn ”Rum” fra den lokale dialekt, hvor betegnelsen ” Rumbullion” betyder tumult og slagsmål. Det opstod jo som følge af drikkeriet.
Der er 4 destillerier på Barbados, som alle lave en speciel romstil, som kaldes ”Barbados stil”. Den er opstået fordi de kan lave rom på 2 forskellige destillationssystemer. Den kraftige og aromatiske rom laves på pot still destillationskedler, som vi kender fra whiskyverden. Derudover laves der en mere blid og afrundet rom på mere moderne kolonne destillationsanlæg. Begge typer rom indgår i Barbados rom.
Blandingen og lagringen fremmer noter af karamel, vanilje og som noget særligt for Barbados: kokos.
Denne rom er lagret i de fleste af sine 10 år, i brugte tønder fra den amerikanske Bourbon industri og så de sidste 12 – 18 måneder i tønder, der har været spansk brandy i.
En let og sommerlig rom, som er meget let at drikke. Med sine urter lægger den sig et perfekt sted midt mellem agricole rommens tørre stil, og den mere sødmefulde spanske rom-stil.
Fra Rum Nation og samme destilleri findes også:
En 15 årige Solera rom fra Venezuela. Frigivet i 1996 for at fejre Hacienda Santa Teresa’s 200 års jubilæum. Alderen er 15 år – men den indeholder også meget ældre rom. Rygtet siger, at der er op til 80 år gamle rom i. Denne rom er en elegante mellemting af Guatemala og Guyana romstilene.
Rommen modnes efter solera metoden og for Santa Teresa, er der tale om en ægte solera og ikke den ”uægte” som vi bl.a. kender fra den Dominikanske Republik:
Metoden baserer sig på, at man på et tidspunkt etablerer sin solera ved at placere tønder med rom i rækker oven over hinanden. Rommen i hver række har forskellig alder. Den yngste placeres i toppen og den ældste i bunden.
Det kan f.eks. være således:
Øverste række | 3 Criadera | 2 år gammel rom |
Næst øverst | 2 Criadera | 6 år gammel rom |
Næst nederst | 1 Criadera | 9 år gammel rom |
Nederste række | Solera | 12 år gammel rom |
Man tapper så fra bunden = solera (spansk for gulv).
Der aftappes fra de nederste tønder med jævne mellemrum, dog ikke oftere og mere end kun ca. 1/3 af tønden tappes i løbet af et år. Konceptet er så, at der fyldes op med rom fra rækken ovenover. Dvs. rom fra næst nederste række fyldes ned i nederste række. Den plads, der så opstår i næst nederste række, fyldes med rom fra næst øverste række osv. På den måde bevæger rommen sig gradvist fra øverste række ned igennem rækkerne. Den frie plads i den øverste række fyldes op med frisk romdestillat eller en særlig blanding, der laves af forskellige årgange fra tønder, som man har på det almindelige lager. Rommen i tønderne vil nu være en blanding af rom, der har forskellig alder. Denne måde at lagre på gør, at modningsprocessen går hurtigere. I overført betydning hjælper den gamle rom, den nye med hurtigere at blive gammel! Dette sikrer også, at der over tid aftappes et ensartet produkt. Det er imidlertid ikke rigtig muligt at bevise, at rommen har en bestemt alder når den aftappes, da den med årene er et mix af mange forskellige rom, der med tiden er tappet ned igennem systemet.
Nogle påstår, at aldersbetegnelsen dækker over den tid, det mindst vil tage rommen at passere igennem systemet. Det virker imidlertid mere som om, at man har besluttet sig for et tal der svarer til, hvor lang tid en rom skal lagre på traditionel vis (i enkeltstående tønder) for at opnå samme modningsgrad.
Fra samme destilleri findes også:
En spændende rom, som er sendt på marked af Oliver & Oliver med base i Den Dominikanske Republik. Firmaet har ikke selv et destilleri. Deres spidskompetence er, at opkøbe rom i Carribien og så blande den på bedste vis. Det er altid en hemmelighed, hvilke rom, der indgår i de forskellige blends. Det er dog ikke nogen hemmelighed, at en stor del af rommen stammer fra Cuba, hvor Oliver familien har sine rødder, og havde et romdestilleri i slutningen af det 18. århundrede. Den øvrige rom er fra Panama, Trinidad, Colombia og Nicaragua, men en stor del kommer også fra deres egen ø, Den Dominikanske Republik.
Da de grundlagde firmaet, hyrede de nogle cubanske rommagere og fik lov til at købe omkring 100.000 liter god cubansk rom. Så med lidt god vilje kan man sige, at firmaet har gode cubanske rødder.
Fra samme blender findes også:
Vi har her en rom fra den franske ø Martinique. De har lavet et sæt regler for deres rom i samme tradition, som man måske kender det for Cognac og Champagne. De kalder deres stil for Rhum Agricole.
Her presser man sukkerrørene lige efter de er høstet og gærer sukkerrørssaften uden at udvinde sukkeret først. Metoden opstod i slutningen af 18 hundredetallet i Martinique. Her kunne de ikke sælge sukkeret på grund af meget lave sukkerpriser på verdensmarkedet, så de besluttede, efter forslag af Homère Clement, at lave rom af den friske sukkerrørs juice, uden at udvinde sukkeret først. Det var således ikke en beslutning ud fra kvalitet, men mere ud fra realitet. Franskmændene har dog lige siden hævdet, at det var, for at få så meget smag som muligt i den færdige rom.
Der er dog en ulempe ved at bruge den friske sukkerrørssaft. Den skal presses ud af sukkerrørene meget få timer efter, at de er høstet og kort efter presningen, skal saften bruges i en gæringsproces, ellers sker der ændringer i saftens PH-værdi (surhedsgrad), som markant ændrer smagen. Producenterne af Rhum Agricole skal således være i besiddelse af relativt store anlæg til hurtigt at få gennemført forløbet, og de kan kun lave rom i den første halvdel af året, hvor de høster sukkerrør.
Rom på Martinique laves efter deres regler (AOC) og er måske den mest ”ærlige rom” i verden. AOC reglen forbyder at tilsætte sukker og farvekaramel (e150) til den destillerede rom. Der må heller ikke ’fifles’ med alderen. Det er den yngste rom i blandingen, der sætter alderen på flasken.
På grund af produktionsmetoden og brug af en hel del franske egetræstønder, af samme slags som dem man bruger i Cognac produktion, får Rhum Agricole en vis lighed med Cognac både i duft og smag.
Rhum Agricol Martinique bruger også samme aldersbetegnelser, som vi kender dem fra Cognac:
Det franske gendarmeri kontrollerer ydermere, at der ikke snydes med alderen. Så denne rom er altså mindst 3 år gammel.
Rommen kommer fra HSE (Habitation Saint Etienne), som siden 1994 ikke selv destillerer deres rom, men får den leveret fra destilleriet "Simon", men så selv fylder den på tønder og har ansvaret for lagring og modningen af rommen.
De har de sidste år specialiseret sig i at lave forskellige ”fad finish”. Altså tappes rommen over på tønder, der tidligere har indeholdt andet vin eller spiritus for at få ekstra smag og dufte ud af disse tønder.
Fra samme producent findes også:
”Dos Maderas” er spansk og betyder 2 slags træ/tønder, som henviser til måden rommen modnes på.
Masterblenderen udvælger nøje mellem de mest eksklusive rom fra Barbados og Guyana. Disse 2 lande har deres egen romstil, da de kan lave rom på 2 forskellige destillationssystemer. Den kraftige og aromatiske rom laves på pot still destillationskedler, som vi kender fra whiskyverden. Derudover laves der en mere blid og afrundet rom på mere moderne kolonne destillationsanlæg. Begge typer rom indgår i blandingerne fra både Guyana og Barbados. Når den ønskede blanding er fundet, lagre man rommen 5 år i Caribien.
Efter denne del af lagringsprocessen, bliver blandingen sejlet over Atlanten, til Williams & Humbert i Spanien, hvor anden del af lagringen begynder. Williams & Humbert laver forskellige sherryvin. I den forbindelse bliver der en del brugte sherrytønder tilovers. De bruges så til at efterlagre rommen på.
Denne rom bliver nu lagret 3 år i særlig udvalgte egetræs fade, som har været brugt tidligere til at modne den internationale prisvindende sherry ”Dos Cartados” Oloroso med en alder på 20 år.
Dette svarer til ”lillebror” Dos Maderas 5+3, men nu får denne rom endnu en fadlagring, idet den bliver flyttet til andre sherrytønder, der har indeholdt en meget sød og fyldig sherry. Der er tale om tønder fra 20 år gammel Don Guido sherry (Pedro Ximénez). Her får rommen lov til at modne yderligere i 2 år
Så navnet Dos Maderas PX Caribbean Double Aged Rum 5+5 betyder: 5 år i Caribien, 5 år i Spanien og i 2 typer sherrytønder.
Sherryhuset blev grundlagt i 1877 af Sir Alexander Williams - en stor beundrer og connaisseur af sherry – og Arthur Humbert, specialist i internationale relationer. I 1960’erne besluttede José, Nicolás, Jesús og Angel, som var medlemmer af Medina familien og som arbejdede på andre vinhuse i Jerez området, at starte eget vinhus: José Medina y Compañia. Seneste tilegnelse var Williams & Humbert, som nu lægger navn til alle Medina virksomhedens aktiviteter. Huset har vundet stort anerkendelse for deres sherry, brandy og rom.
Dos Maderas findes også i disse 2 aftapninger:
Kommentar
Prøv engang at smage ”Don Guido Pedro Ximenez VO 20 år” som er den sherry, der bliver tappet fra tønderne, før der hældes rom i. Det er flydende slik!
Rommen laves af Varela Hermanos. Deres historie strækker sig tilbage til 1908, hvor Don José Varela Blanco, en ung spansk immigrant, oprettede San Isidro sukkermøllen i byen Pesé. Den første sukkermølle i den daværende nyligt skabte Panamarepublik.
Byen Pesé kan dateres tilbage til midten af det attende århundrede, og ligger i en frugtbar dal midt i Panama. Hovederhvervet i denne dal er nu kultiveringen af sukkerrør, som beskæftiger mange lokale bønder.
Den moderate nedbør, de kolde nætter og fugtige dage spiller alt sammen en rolle i udviklingen og modningen af rommen. Jo større forskel i temperaturen på de meget varme dage og de kolde nætter, jo hurtigere modnes rommen og jo flere smags- og duftstoffer udvikles der. Så det er ikke et tilfælde at Abuelo ligger i dette ”smørhul”.
For næsten 10 år siden besluttede Abuelo, via deres ejer Varela Hermanos, at udvide og forsøge at blive mere dominerende i romverden. De startede med at købe Bacardis distributionsnet i Panama og deres tappefacilitet. De var i forvejen godt bekendt med Bacardi, da de i mange år havde leveret rå- og lagret rom til Bacardi. De nye slagskanaler betød, at salget blev mangedoblet fra 3.000 til 500.000 kasser rom om året.
En så massiv stigning i salg, giver ofte bekymring i romverden for, hvordan kan produktionen følge med kvalitetsmæssigt. Det er lykkedes ved at have gode reserver af rom på lager ved starten og så samtidig udvide produktionen og lageret, så man har kunnet følge med i efterspørgslen af vellageret rom.
En stor del af væksten har i Panama været på den hvide rom, så her har vægten været på at få destillationskedlerne til at producere kvalitets rom i lidt større mængder, da det kun lageres i kort tid.
Trods væksten har Abuelo holdt fast i, at deres marker høstes ved håndkraft, så de beskæftiger over 500 lokal bønder med høst af sukkerrør. Der er også nok at se til, når der er hele 8 km2 tæt plantet med sukkerrør. De dyrker således deres egne sukkerrør på egne marker. De destillerer rommen på egne kolonne kedler og lagre rommen i egne lagerhuse. Der er således virkelig tale om ”Single estate rom”.
Fabrikken er grundlagt i 1936 med hjælp af cubanske specialister, så metoden kommer fra professionelle folk med dybe rødder i seriøs romproduktion. De laver 2 typer af rom i deres destillationskedler.
En let og ”blød” rom destilleret ved en høj alkoholstyrke og uden kraftige smags- og duftnoter. Den udgør den største del af grundrommen. Hertil komme en anden type de laver, som er mere fyldig og kraftig i smagen. Det er lavet ved lav alkoholprocent og tappet først i kolonnekedlerne, hvor der er masser af smag og flere tunge olier med masser af smags-og duftnoter. Dette giver tyngden i rommen og afpasses nøje for ikke at være for dominerende.
Mængden af den smagsrige rom stiger også forholdsmæssig i de blandinger, der bruges til den 7 årige og den 12 årige rom. Rommen lagres traditionelt på fade, der tidligere har indeholdt amerikansk Bourbon Whisky - de fleste kommer fra Jack Daniels fabrikken. Som noget ganske nyt har de indkøbt tønder fra Spanien, Portugal og Frankrig, der før har indeholdt henholdsvis: Olorosso sherry, portvin og Napoleon Cognac. Dette har ført til en ny serie af rom med navnene Abuelo XV Finish Collection Oloroso, Collection Tawny, Collection Napoleon.
Abuelo betyder ”bedstefar” på spansk, og den gamle mand på mærkatet er udtryk for netop dette.
Abuelo bruger ikke solera metoden, men modner rommen i enkeltfade og blander disse, så rommen har en gennemsnitsalder, som passer til den, der står på etiketten. Henholdsvis 7 og 12 år.
På denne 12 årige udgave er der en mere tydelig påvirkning af lagringen i tønderne, der give mere krydrede noter
Fra samme destilleri kommer der:
Rommen er ”lillebror” til Ron Millonario og produceres på et destilleri i den nordlige del af Peru. Det har længe været en velbevaret hemmelighed, hvor det var, men nu har Direktør Fabio Rossi, uafhængig aftapper og bl.a. producent af "Rum Nation" serien afsløret, at der er tale om destilleriet Pomalca i Chiclayo, som ligger i det nordlige Peru.
Den laves et sted, hvor den lokale sukkerfabrik ikke er særlig effektiv. Det betyder, at der er en stor del "restsukker" i den melasse, der udgør grundstoffet til gæringen af rommen. Dette er en af de væsentligste årsager til den meget smagskraftige rom, som tydeligst kommer til udtryk i denne 8 årige Peruano og ”storebror "Ron Millonario Solera 15 år Reserva Especial"
Destilleriet er grundlagt i 1933 og benytter en destillationskolonne, som blev sejlet over fra Skotland. Rommen modnes i tønder fra ” Heaven Hill Bourbon Distilleries” i USA og er ikke solera-lagret.
Fra samme destilleri kommer også:
I 1751 ankommer Severo Arangoy Ferro til Cartagena de Indiasto i Columbia, og bringer med sig kontrol og øget handel mellem amerikanske spanske kolonier og Spanien.
Hans styrke og magt gav ham navnet "Dictador". Han var begejstret for mange ting i den nye verden – og den lokale rom fangede også hans interesse. Han beslutter sig (også) for at sætte sig på romproduktionen i området, så langt hans magt rakte. En sand Dictador.
En efterkommer – Don Julio Arangoy Parra – etablerede så Destilería Colombiana i 1913. Dette destilleri bliver herefter udvalgt som leverandør af rom til Dictador-serien. Dictador ejes af et polsk selskab, som ledte efter rom af netop denne rom stil.
Dictador rom fremstilles ved gæring af en blanding af melasse og sukkerrørssirup. Derefter bliver sukkerrørsvinen destilleret i 2 forskellige destillationskedler. Noget i traditionelle pot still kedler og noget i kolonnekedler. Begge typer bruges til rom af medium kompleksitet. Herefter fyldes det på egetræsfade, der bliver lagret efter solera metoden.
Fra destilleriet kommer også:
Rommen laves af Varela Hermanos. Deres historie strækker sig tilbage til 1908, hvor Don José Varela Blanco, en ung spansk immigrant, oprettede San Isidro sukkermøllen i byen Pesé. Den første sukkermølle i den daværende nyligt skabte Panamarepublik.
Byen Pesé kan dateres tilbage til midten af det attende århundrede, og ligger i en frugtbar dal midt i Panama. Hovederhvervet i denne dal er nu kultiveringen af sukkerrør, som beskæftiger mange lokale bønder.
Den moderate nedbør, de kolde nætter og fugtige dage spiller alt sammen en rolle i udviklingen og modningen af rommen. Jo større forskel i temperaturen på de meget varme dage og de kolde nætter, jo hurtigere modnes rommen og jo flere smags- og duftstoffer udvikles der. Så det er ikke et tilfælde at Abuelo ligger i dette "smørhul".
For næsten 10 år siden besluttede Abuelo, via deres ejer Varela Hermanos, at udvide og forsøge at blive mere dominerende i romverden. De startede med at købe Bacardis distributionsnet i Panama og deres tappefacilitet. De var i forvejen godt bekendt med Bacardi, da de i mange år havde leveret rå- og lagret rom til Bacardi. De nye slagskanaler betød at salget blev mangedoblet fra 3.000 til 500.000 kasser rom om året.
En så massiv stigning i salg, giver ofte bekymring i romverden, for hvordan kan produktionen følge med kvalitetsmæssigt. Det er lykkedes ved at have gode reserver af rom på lager ved starten og så samtidig udvide produktionen og lageret, så man har kunnet følge med i efterspørgslen af vellageret rom.
En stor del af væksten har i Panama været på den hvide rom, så her har vægten været på at få destillationskedlerne til at producere kvalitets rom i lidt større mængder, da det kun lageres i kort tid.
Trods væksten har Abuelo holdt fast i, at deres marker høstes ved håndkraft, så de beskæftiger over 500 lokal bønder med høst af sukkerrør. Der er også nok at se til, når der er hele 8 km2 tætplantet med sukkerrør. De dyrker således deres egne sukkerrør på egne marker. De destillerer rommen på egne kolonne kedler og lagre rommen i egne lagerhuse. Der er således virkelig tale om "Single estate rom".
Fabrikken er grundlagt i 1936 med hjælp af cubanske specialister, så metoden kommer fra professionelle folk med dybe rødder i seriøs romproduktion. De laver 2 typer af rom i deres destillationskedler.
En let og "blød" rom destilleret ved en høj alkoholstyrke og uden kraftige smags- og duftnoter. Den udgør den største del af grundrommen. Hertil komme en anden type de laver, som er mere fyldig og kraftig i smagen. Det er lavet ved lav alkoholprocent og tappet først i kolonnekedlerne, hvor der er masser af smag og flere tunge olier med masser af smags-og duftnoter. Dette giver tyngden i rommen og afpasses nøje for ikke at være for dominerende.
Mængden af den smagsrige rom stiger også forholdsmæssig i de blandinger, der bruges til den 7 årige og den 12 årige rom. Rommen lagres traditionelt på fade, der tidligere har indeholdt amerikansk Bourbon Whisky - de fleste kommer fra Jack Daniels fabrikken. Som noget ganske nyt har de indkøbt tønder fra Spanien, Portugal og Frankrig, der før har indeholdt henholdsvis: Olorosso sherry, portvin og Napoleon Cognac. Dette har ført til en ny serie af rom med navnene Abuelo XV Finish Collection Oloroso, Collection Tawny, Collection Napoleon.
Abuelo betyder "bedstefar" på spansk, og den gamle mand på mærkatet er udtryk for netop dette.
Abuelo bruger ikke solera metoden, men modner rommen i enkeltfade og blander disse, så rommen har en gennemsnitsalder, som passer til den, der står på etiketten. Henholdsvis 7 og 12 år.
Fra samme destilleri kommer der:
Fra øen Mauritius i det Indiske Ocean kommer denne ultra friske og unge rom.
Mauritius er en østat, der ligger midt i det Indiske Ocean ca. 900 km øst for Madagaskar. Øen har et areal på ca. 1900 km² (som Lolland og Falster).
Denne rom ønsker at udtrykke den rå, friske sukkerrørssmag og nuancer. Gennem en mild lagringsproces får rommen sin blødhed og ekstraordinære fylde. Her er nogle smags- og duftnoter man sjældent finder i rom.
Næse: Tørrede banan, abrikos, vanilje, kandiserede æbler, overmodne bananer – simpelthen en frugtkurv.
Smag: Mandariner, rosiner, sødme og kokos. Kompleks i den søde, frugtagtige afdeling.
Eftersmag: Lang, sød og krydret banan til sidst.
En ny stilart. Sød, ja – men nærmest overmoden, tung sødme. Frugt trifli.
Fra samme destilleri kommer også:
Vi har her en rom fra den franske ø Martinique. De har lavet et sæt regler for deres rom i samme tradition, som man måske kender det for Cognac og Champagne. De kalder deres stil for Rhum Agricole.
Her presser man sukkerrørene lige efter de er høstet og gærer sukkerrørssaften uden at udvinde sukkeret først. Metoden opstod i slutningen af 18 hundredetallet i Martinique. Her kunne de ikke sælge sukkeret på grund af meget lave sukkerpriser på verdensmarkedet, så de besluttede, efter forslag af Homère Clement, at lave rom af den friske sukkerrørs juice, uden at udvinde sukkeret først. Det var således ikke en beslutning ud fra kvalitet, men mere ud fra realitet. Franskmændene har dog lige siden hævdet, at det var, for at få så meget smag som muligt i den færdige rom.
Der er dog en ulempe ved at bruge den friske sukkerrørssaft. Den skal presses ud af sukkerrørene meget få timer efter, at de er høstet og kort efter presningen, skal saften bruges i en gæringsproces, ellers sker der ændringer i saftens PH-værdi (surhedsgrad), som markant ændrer smagen. Producenterne af Rhum Agricole skal således være i besiddelse af relativt store anlæg til hurtigt at få gennemført forløbet, og de kan kun lave rom i den første halvdel af året, hvor de høster sukkerrør.
Rom på Martinique laves efter deres regler (AOC) og er måske den mest ”ærlige rom” i verden. AOC reglen forbyder at tilsætte sukker og farvekaramel (e150) til den destillerede rom. Der må heller ikke ’fifles’ med alderen. Det er den yngste rom i blandingen, der sætter alderen på flasken.
På grund af produktionsmetoden og brug af en hel del franske egetræstønder, af samme slags som dem man bruger i Cognac produktion, får Rhum Agricole en vis lighed med Cognac både i duft og smag.
Rhum Agricol Martinique bruger også samme aldersbetegnelser, som vi kender dem fra Cognac:
Det franske gendarmeri kontrollerer ydermere, at der ikke snydes med alderen. Så denne rom er altså mindst 3 år gammel.
Rommen kommer fra Destilleriet La Mauny i den sydlige del af Martinique
La Mauny Estate blev grundlagt af Count de Mauny i 1749, han kom fra Normandiet i Frankrig, og de var en af de første, der i 1800 tallet startede med at lave Rhum Agricole. De bruger forskellige tønder til at modne deres rom. Det er disse:
De koldfiltrerer ikke deres rom, så alle de gode smagskomponenter kommer med i den færdige rom. Intet fjernes. Hvert år producerer de 80.000 liter rom til deres 55% hvide rom, som er meget populær til Ti’Punch.
Igen en rom fundet af den Italienske rom-købmand Fabio Rossi. Denne gang har han været i det sydamerikanske land Guyana. De har kun én romfabrik tilbage i landet; nemlig Diamond Distillery. Fabrikken har til gengæld overtaget destillationskedler fra de sidste, nu lukkede, destillerier. Det betyder, at de har 10 forskellige kedler til at lave rom på. Nogle er ikoniske gamle trækedler, med ”Port Morant” kedlen, som den ældste. Kedlen blev bygget i 1732 og laver stadig rom. Af andre berømte kedler er også ”Enmore” kedlen, som er en kolonne lavet i hård regnskovstræ.
Hvilken blanding af kedler der er brugt i denne rom, er en velbevaret hemmelighed, men det er tydeligt, at der er tale om både potstil og kolonnekedel rom.
Blandingen har været lageret i brugte amerikanske Bourbon fade og de sidste 12 måneder i en blanding af sherryfade, der tidligere har indeholdt Olorosso- og Pedro Ximenez sherry.
Kommentar
Hvis man har mod på at smage rom fra enkelte af de ikoniske gamle kedler har Rum Nation netop frigivet en ny serie de kalder Rare Rums.
Rommen kommer fra Columbia, hvis vi skal angive, hvor den blendes og tapes.
Selve rommen er en blanding af rom fra mange lande i Caribien. Det er ikke offentliggjort præcist hvilke lande, men at gætte på Trinidad, Barbados og Panama er oplagt.
Det er familien Riascos, der i de sidste 20 år har blendet rom under navnet La Hechicera
La Hechicera (udtales: [la eeh-see-seh-rah] og betyder ”forføreren/fortryllersken” og er en forfinet rom uden tilsætningsstoffer, som f.eks. sukker.
Rommen er en blanding af ældre rom med lagring mellem 12 og 21 år. Der er både tale om en rom, som er lageret separat i tønder og efter solera systemet. Hvis det er rom fra tønder, er der altid tale om ex. Bourbon whisky tønder.
Masterblenderen, der med sin gode næse afgør hvilke rom, der skal blendes sammen, hedder Giraldo Mituoka Kagana. Han er uddannet i Cuba, og har, som navnet afslører, japansk herkomst.
Vi har her en rom fra den franske ø Martinique. De har lavet et sæt regler for deres rom i samme tradition, som man måske kender det for Cognac og Champagne. De kalder deres stil for Rhum Agricole.
Her presser man sukkerrørene lige efter de er høstet og gærer sukkerrørssaften uden at udvinde sukkeret først. Metoden opstod i slutningen af 18 hundredetallet i Martinique. Her kunne de ikke sælge sukkeret på grund af meget lave sukkerpriser på verdensmarkedet, så de besluttede, efter forslag af Homère Clement, at lave rom af den friske sukkerrørs juice, uden at udvinde sukkeret først. Det var således ikke en beslutning ud fra kvalitet, men mere ud fra realitet. Franskmændene har dog lige siden hævdet, at det var, for at få så meget smag som muligt i den færdige rom.
Der er dog en ulempe ved at bruge den friske sukkerrørssaft. Den skal presses ud af sukkerrørene meget få timer efter, at de er høstet og kort efter presningen, skal saften bruges i en gæringsproces, ellers sker der ændringer i saftens PH-værdi (surhedsgrad), som markant ændrer smagen. Producenterne af Rhum Agricole skal således være i besiddelse af relativt store anlæg til hurtigt at få gennemført forløbet, og de kan kun lave rom i den første halvdel af året, hvor de høster sukkerrør.
Rom på Martinique laves efter deres regler (AOC) og er måske den mest ”ærlige rom” i verden. AOC reglen forbyder at tilsætte sukker og farvekaramel (e150) til den destillerede rom. Der må heller ikke "fifles" med alderen. Det er den yngste rom i blandingen, der sætter alderen på flasken.
På grund af produktionsmetoden og brug af en hel del franske egetræstønder, af samme slags som dem man bruger i Cognac produktion, får Rhum Agricole en vis lighed med Cognac både i duft og smag.
Rhum Agricol Martinique bruger også samme aldersbetegnelser, som vi kender dem fra Cognac:
Det franske gendarmeri kontrollerer ydermere, at der ikke snydes med alderen. Så denne rom er altså mindst 5 år gammel.
Rommen kommer fra Destilleriet Trois Riviéres i den sydlige del af Martinique
Trois Riviéres (betyder 3 floder) er en sukkerørsplantage og destilleri på Martinique. Plantagen stammer tilbage fra 1660’erne, hvor den franske konge Louis den 14. gav plantagen til Nicolas Fouquet, som var visefinansminister. Først i 1894 koncentrere plantagen sig om romproduktion og kun en meget lille del af rommen blev lagt på egetræstønder til lagring og modning.
Hundrede år senere, i 1994, bliver Trois Rivières en del af “Bellonnie et Bourdillon Successeurs” koncernen, som også ejer La Mauny Rhum. Derfor blev destillationsapparaterne flyttet til samme sted som La Mauny ved Rivière-Pilote.
På alle flasker rom fra Trois Rivières er der et billede af en vindmølle. Det er firmaets logo og et minde om, at alle sukkerrør oprindeligt blev presset ved hjælp af vindkraft fra en sådan mølle. Billedet er nu også et symbol på både tradition og modernitet.
Rommen til Trois Rivières kommer fra sukkerrør dyrket på deres egne marker, som ligge i den sydlige del af Martinique. Her er klimaet varmere og tørrer end i den nordlige del, hvilket betyder en noget mindre høst, men til gengæld et højere sukkerindhold i sukkerørssaften. På grund af markernes ujævne overflade, høster man 60 % af dem med håndkraft og en stor kniv.
10 kg sukkerrør give 1 liter rom med 50% alkohol.
Rommen destilleres i en traditionel ”Creoler kolonne” som AOC forskrifterne kræver, og rommen er mellem 65% og 75% alkohol, når den forlader kedlen. Den fortyndes derefter langsomt over 3 måneder til den styrke, den skal tappes ved.
De producerer årligt 1,2 millioner flasker, hvor 96% er hvid frisk rom og 4% er lageret på egetræstønder.
Produktionen og lagringen styres af M. Daniel Baudin, som har været ansvarlig for dette siden 1995 og M. Christian Vergier, som er uddannet i Cognac området.
Rommen modnes i nye franske egetræstønder, franske egetræstønder, der tidligere har indeholdt Cognac og brugte Bourbon whisky tønder. I alt er der kun et lille lager på omkring 2.000 tønder.
Trois Rivières vandt både guld og bronze for 2 af deres hvide rom ved Berlin Rum Festival 2016.
Fra samme destilleri kommer også:
En rom fundet af den Italienske rom-købmand Fabio Rossi. Denne gang har han været i det mellemamerikanske land Panama og fundet denne rom til hans ”Rum Nation” serie.
Det er ikke beskrevet, hvilket destilleri den kommer fra, men de fleste kendere gætter på Varela Hermanos, som også laver deres egen Abuelo serie.
Denne udgave er en del sødere og rundere med mere vanilje og karamel.
Rommen er lagret og blended efter solera metoden, og der er brugt Ex-Bourbonfade til lagringen. Både fade, der lige er kommet fra USA og nogle, der har være brugt til rom tidligere. Også kaldet ”1st and 2nd fill bourbon casks”.
En del blødere og rundere end sin lillebror på 10 år.
Fra Rom Nation og Panama findes også:
Den nye Frogman rom er en koncentreret udgave af Riise seriens velkendte Navy rom serie. Den er blended af op til 30 år gammel romdestillater og er med sine 58% alkohol en fortættet og unik smagsoplevelse.
Rommen er lavet som en hyldest og støtte til: DET DANSKE FRØMANDS KORPS
Frømandskorpset blev oprettet i 1957 med forbillede og inspiration i det britiske Special Boat Service (SBS) og de Amerikanske Underwater Demolition Teams (UDT) & U.S. Navy Seals og det Norske Marinejegerkommandoen.
Maritime operationer har altid og vil altid være en af korpsets kernekompetencer. Efter endt tjeneste som Frømand, har man mulighed for at træde ind i Frømændenes forening Conventus Ranae, som har til formål at styrke fællesskabet mellem aktive og tidligere Frømænd.
Medlemmerne er forpligtet til, uopfordret og indenfor rimelighedens grænser, at hjælpe andre medlemmer af foreningen, som måtte have brug for økonomisk, social eller moralsk støtte. A.H. Riise leverede oprindeligt rom til den danske flåde. Den Danske Flåde havde til opgave at beskytte dansk territorier, samt de handelsskibe som sejlede til og fra de Dansk Vestindiske øer mod pirateri.
Ved køb af denne flaske støtter man Frømændenes forening "Conventus Ranae" og Anders Lassen Fonden, der har Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik som Protektor. Fonden støtter og hædrer tilskadekommet dansk militært personel samt personer, der har ydet en særlig indsats for Danmark, eller deres efterladte.
Den 7. november 2016 overrakte direktøren for A.H. Riise 178.000 kroner til fonden.
Dette rommærke er skabt, som en hyldest til én af de mest markante og entreprenante Danskere, Apoteker og Etatsråd. Der er således tale om rom, der er udviklet specielt til det danske og europæiske rommarked i dag. De ligger alle til den ret søde side og nyder stor popularitet, specielt hos nye romdrikkere.
Den første Apoteker på Skt. Thomas var Cand. Pharm Albert Heinrich Riise, som ved Kongelig resolution i 1838 fik privilegium til at drive Apotek i hovedstaden på Dansk Vestindien, Charlotte Amalie.
A.H. Riise stammede oprindeligt fra Ærø, hvor han blev født den. 11. september 1810 i Brogade nr. 28 i Ærøskøbing, som søn af en Købmand, der tillige også var Kaptajn (Jens Christian Riise)
Efter endt uddannelse i København på det Kgl. Vajsenhus Apotek, drog A.H. Riise af sted til Vestindien, hvor han den 27. januar 1842 blev viet i Frederikssted på St. Croix til Henriette Marie Worm.
Senere rejste A.H. Riise meget omkring i Vestindien, og besøgte efterhånden naboøerne helt ned til Trinidad, dels for forretningens skyld, dels for at samle naturalier. Fra disse rejser hjembragte A.H. Riise tit sjældne planter og urter til St. Thomas og udplantede disse ved hjemkomsten.
Riise havde en levende interesse for botanik og udnyttede med stor dygtighed Vestindiens eksotiske planter og fauna til fremstilling af Farmaceutiske, alkoholholdige og kosmetiske produkter.
Blandt andet den velkendte Riise´s Bay Rum (en slags duftevand / parfume), der var stærkt medvirkende til A.H. Riise´s senere velstand.
Efter et langt og oplevelsesrigt liv og virke i Dansk Vestindien, flyttede A.H. Riise i 1879 tilbage til Danmark. Ved hjemkomsten bosatte A.H. Riise sig på Frederiksberg i København, hvor han indtog den imposante villa tidligere kendt som "Alleenlyst", men som efter Riise´s overtagelse blev omdøbt til St. Thomas.
Villaen blev revet ned i 1900, og stedet er i dag kendt som st. Thomas Plads beliggende på Frederiksberg Allé. Albert Heinrich Riise døde d. 18. oktober 1882 og er stedt til hvile på Frederiksberg Assistents Kirkegård. A.H. Riise var Ridder af Dannebrog, samt bærer af den Svenske Vasa orden.
Der findes mange andre aftapninger indenfor A.H. Riise serien:
Igen en rom fra Rum Nation. Denne gang har Fabio Rossi været i Jamaica og kigge efter god rom. Denne fandt han ca. 60 km fra hovedstaden Kingston i den meget frugtbare dal Lluidas Vale, på destilleriet Worthy Park.
Plantagen har eksisteret siden 1670, hvor den Britiske diktator Oliver Cromwell gav den til Lt. Francis Price som tak for hans store indsats i den britiske erobring af Jamaica i 1655.
Der har været sukkerplantage uafbrudt siden 1720 på de meget frugtbare jorde. Plantagen har været ejet af Clark familien siden 1918. Der dyrkes nu sukkerrør på 16 km2 ,, men det er ikke nok til at holde sukkermøllen i fuld produktion, så af de 210.000 tons sukkerrør, der årligt bliver brugt, kommer de 90.000 ton fra egen plantage, resten købes af nærliggende bønder.
Af alle disse sukkerrør, kommer der 7- 8.000 ton melasse, som kan bruges til romproduktion. Melassen transporteres i rørledninger de ca. 4 km, der er fra sukkermøllen til destilleriet.
Destilleriet producerede rom fra 1740 til 1962, hvor det blev ”puttet i mølpose” pga. overproduktion af rom i Jamaica. I 2004 besluttede Clark familien, at det igen var gunstige tider for romproduktion, og i 2005 stod et helt nye destilleri færdigt.
I starten blev der kun lavet rom, som blev solgt videre i store mængder uden noget navn på, såkaldt ”bulk rom”. I 2007 lavede de deres første mærkerom med navnet ”Rum-Bar Rum”.
De har en pot still kedel som, laver en kraftig og meget aromatisk rom.
Denne Rum Nation rom er destilleret i 2006 og lagret i Jamaica i 7 år i brugte amerikanske Bourbon fade. Derefter er den sejlet til Piemonte i Italien, hvor Fabio har tappet den over på et prima egetræsfad, der kun har været brugt en gang før til Oloroso sherry.
Rommen er tappe ved 50% alkohol for at beholde den vitale styrke, både af den kraftige pot stil rom og de fine noter af rosiner og kanel, som kendetegner denne ”Jamaican funkines”
En fyldig og stadig blød og fin rom, hvor den britiske Navy-rom stil bliver afdæmpet af Oloroso-fadet.
Traditionelt kalder man Barbados for ”rommens vugge”, da de ældste fortegnelser om rom stammer fra 1640 fra denne ø. På det tidspunkt kaldte man rom for ”Kill devil – dræber djævel” fordi den smagte så forfærdeligt og kun blev drukket af slaver, så de kunne holde deres forfærdelige liv ud. Den fik sit navn ”Rum” fra den lokale dialekt, hvor betegnelsen ” Rumbullion” betyder tumult og slagsmål. Det opstod jo som følge af drikkeriet.
Der er 4 destillerier på Barbados, som alle lave en speciel romstil, som kaldes ”Barbados stil. Den er opstået fordi de kan lave rom på 2 forskellige destillationssystemer. Den kraftige og aromatiske rom laves på pot still destillationskedler, som vi kender fra whiskyverden. Derudover laves der en mere blid og afrundet rom på mere moderne kolonne destillationsanlæg. Begge typer rom indgår i Barbados rom.Blandingen og lagringen fremmer noter af karamel, vanilje og som noget særligt for Barbados: kokos.
Foursquare Port Cask Finish Rum fremstilles hos Foursquare, der er et af de mest moderne og miljøvenlige destillerier i verden. Richard Seale, som står bag Foursquare, er en visionær kendis i branchen, og han værner passioneret om sin romproduktion uden tilsætning af sukker.
Destilleriet lægger desuden meget stor vægt på at være miljøvenligt og hele destilleriet er lavet af et italiensk ingeniørfirma (Green Engineering) i 1996. Alle organiske affaldsprodukter bliver renset og genbrugt som gødning på sukkerrørsmarkerne. Selv det co2 som dannes ved gæringsprocessen opsamles og renses, så det kan bruges i øl eller sodavandsproduktion.
Foursquare Port Cask Finish Rum er lagret fuldt ud i 9 år, fordelt på 3 år i bourbonfade og med en afsluttende lagring i 6 år på portvinsfade. På etiketten er angivet fadtype, lagringstid, blend no. og aftapningsmåned, og i overensstemmelse med god Barbados tradition, er der ikke tilsat sukker for at søde rommen. Men den seriøse destillationsmetode med både pot stil og kolonnekedel samt lagringen i 9 år i to typer tønder, sikre en naturlig sødme og en fyldig smag.
Fra samme destilleri kommer også:
I 1751 ankommer Severo Arangoy Ferro til Cartagena de Indiasto i Columbia, og bringer med sig kontrol og øget handel mellem amerikanske spanske kolonier og Spanien.
Hans styrke og magt gav ham navnet "Dictador". Han var begejstret for mange ting i den nye verden – og den lokale rom fangede også hans interesse. Han beslutter sig (også) for at sætte sig på romproduktionen i området, så langt hans magt rakte. En sand Dictador.
En efterkommer – Don Julio Arangoy Parra – etablerede så Destilería Colombiana i 1913. Dette destilleri bliver herefter udvalgt som leverandør af rom til Dictador-serien. Dictador ejes af et polsk selskab, som ledte efter rom af netop denne rom stil.
Dictador rom fremstilles ved gæring af en blanding af melasse og sukkerrørssirup. Derefter bliver sukkerrørsvinen destilleret i 2 forskellige destillationskedler. Noget i traditionelle pot still kedler og noget i kolonnekedler. Begge typer bruges til rom af medium kompleksitet. Herefter fyldes det på egetræsfade, der bliver lagret efter solera metoden.
Her er storebror på 20 år, til lillebror som dukke op i låge 11 i julekalenderen.
Fra destilleriet kommer også:
På forsiden af æsken, som rommen kommer i og på etiketten, finder man portrættet af
José Martí (født d. 28. januar 1853 – død. d. 19. maj 1895). Han var og er fortsat en cubansk nationalhelt og en vigtig figur i den latinamerikanske litteratur. I sit korte liv nåede han at bære mange ’hatte’. Han var blandt andet digter, essayist, journalist, revolutionær filosof, oversætter, professor, forlægger, og politisk teoretiker, og han var ligeledes en del af de cubanske frimurere.
Gennem sin litteratur og politiske aktivitet, blev han et symbol på Cubas kamp for uafhængighed mod Spanien i det 19. århundrede. Han blev efter sin død omtalt som "Apostel for den cubanske uafhængighedskrig", og han viede sit liv til at fremme frihed og politisk uafhængighed for Cuba. Han blev dræbt af spanske soldater under ”The Battle of Dos Ríos”, og hans død blev startskuddet til kampen for et uafhængigt Cuba for mange cubanske revolutionære, men også for de cubanere, som tidligere havde været tilbageholdende i kampen for et frit Cuba.
Han nåede aldrig at blive præsident, men rommen er en hyldest til ham.
’Presidente’ er en super god rom, skabt af cubanske rom maestros i Santo Domingo (Den Dominikanske Republik) i 1995, for at ære mindet om José Martí og 100 årsdagen for hans død.
Den er således blendet af Oliver & Oliver med base i Den Dominikanske Republik. Firmaet har ikke selv et destilleri. Deres spidskompetence er, at opkøbe rom i Caribien og derefter blande den på bedste vis. Det er altid en hemmelighed, hvilke rom, der indgår i de forskellige blends. Det er dog ikke nogen hemmelighed, at en stor del af rommen stammer fra Cuba, hvor Oliver familien har sine rødder, og havde et romdestilleri i slutningen af det 18. hundrede. Den øvrige rom er fra Panama, Trinidad, Colombia og Nicaragua, men en stor del kommer også fra deres egen ø, Den Dominikanske Republik.
Da de grundlagde firmaet, hyrede de nogle cubanske rommagere og fik lov til at købe omkring 100.000 liter god cubansk rom. Så med lidt god vilje kan man godt sige, at firmaet har gode cubanske rødder.
Fra samme blender findes også:
Glædelig jul!!
Nu er vi desværre nået til vejs ende af rom julekalenderen, men til gengæld er vi kommet til begyndelsen af den rigtige jul. Til at fejre det har vi fundet en særlig rom, som også har ”luksus” med i navnet.
Det er tredje udgave af ”Dos Maderas” - en rigtig ”storebror”
”Dos Maderas” er spansk og betyder 2 slags træ/tønder, som henviser til måden rommen modnes på.
Master blenderen udvælger nøje de mest eksklusive rom fra Barbados og Guyana. Disse 2 lande har deres egen romstil, da de kan lave rom på 2 forskellige destillationssystemer. Den kraftige og aromatiske rom laves på pot still destillationskedler, som vi kender fra whiskyverden. Derudover laves der en mere blid og afrundet rom på mere moderne kolonne destillationsanlæg. Begge typer rom indgår i blandingerne fra både Guyana og Barbados Når den ønskede blanding er fundet, lagre man denne udgave dobbelt så længe som de 2 andre Dos Maderas aftapninger i Caribien, nemlig 10 år.
Efter første del af lagringsprocessen, bliver blandingen sejlet over Atlanten til Williams & Humbert i Spanien, hvor anden del af lagringen begynder. Williams & Humbert laver forskellige sherryvin. I denne forbindelse bliver der en del brugte sherrytønder tilovers. De bruges så til at efterlagre rommen på.
Denne luksus udgave lagres i tønder, der har indeholdt en meget sød og fyldig sherry. Der er tale om tønder fra 20 år gammel Don Guido sherry (Pedro Ximénez). Her får rommen lov til at modne yderligere i 5 år
Så navnet Dos Maderas luksus 10+5 betyder: 10 år i Caribien i amerikanske Bourbon tønder og 5 år i Spanien i PX sherrytønder.
Sherryhuset blev grundlagt i 1877 af Sir Alexander Williams - en stor beundrer og connaisseur af sherry – og Arthur Humbert, specialist i internationale relationer. I 1960’erne besluttede José, Nicolás, Jesús og Angel, som var medlemmer af Medina familien og arbejdede på andre vinhuse i Jerez området, at starte deres eget vinhus: José Medina y Compañia. Seneste tilegnelse var Williams & Humbert, som nu lægger navn til alle Medina virksomhedens aktiviteter. Huset har vundet stort anerkendelse for deres sherry, brandy og rom.
Dos Maderas findes også i disse 2 aftapninger:
Kommentar
Prøv engang at smage ”Don Guido Pedro Ximenez VO 20 år”, som er den sherry, der bliver tappet fra tønderne, før der hældes rom i. Det er flydende slik!
Vi håber du havde en god oplevelse med vores rom julekalender og du er klar til at prøve os igen næste jul.
Du ønskes en glædelig jul og et godt nyt rom-år!
Hilsen Mac Y’s rom team